MEĐU IZMEĐU

ZADIVLJUJUĆI KRIMSKI MOST

499 pregleda
Prevoz baržama (Vikipedija)

Neverovatan građevinski poduhvat odvija se na Krimu, gde se brodovima prenose 5.500 tona teški delovi novog mosta koji će povezivati poluostrva Kerč i Taman. Komplikovan poduhvat prenošenja delova mosta do svoje destinacije počeo je rano ujutru u sredu, a na svoju destinaciju stići će u utorak.

Ruske vlasti su trenutno obustavile brodski saobraćaj na ovom delu Crnog mora budući da je sedamdesetdvosatna instalacija Krimskog mosta trenutno najveći prioritet. Delovi dugi 45 metara biće podignuti 35 metara iznad vode kada će stručnjaci započeti njihovu instalaciju.

Delove će podizati 12 najmoćnijih dizalica koje mogu da podnesu 650 tona. U to vreme će na mostu inženjeri osigurati sve i polako vršiti prenos kako bi osigurali da se luk, odnosno konstrukcija ne zatrese.

Krimski most će biti dugačak 19 kilometara, što će ga činiti najdužim u Evropi. Auto-put sa četiri trake i dve za voz imaće kapacitet da primi 40.000 vozila i desetine vozova dnevno tako povezujući poluostrva Kerč i Taman. Most će za saobraćaj biti otvoren krajem 2018. godine, a u punom kapacitetu služiće tek od 2019. godine.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar