MEĐU IZMEĐU

ZAGAĐENJE MANJE 7 ODSTO

160 pregleda

Globalna emisija ugljen-dioksida (CO2), koja je posledica sagorevanja ugljna, nafte i gasa, opala je za sedam odsto u 2020. u poređenju s prethodnom godinom, prema istraživanju evropskih naučnika.Smanjila se za 2,4 milijarde tona na sadašnji iznos od 34 milijarde tona, prema proračunu Global Carbon Project-a, prenosi nemačka novinska agencija DPA. Rezultati su objavljeni u časopisu Earth Systems Science Data.

Podaci pokazuju da je pad bio posebno izražen u SAD-u (12 posto) i EU (11 posto).Ovde su se poklopile smanjene emisije od korišćenja uglja i ograničenja vezana za pandemiju virusa”, kaže Julija Pongrac sa minhenskog univerziteta Ludvig Maksimilinan, jedan od autora studije.Emisija je već rasla sporije nego prethodnih godina, kaže ona, no s pandemijom koronavirusa pad je postao veći.

„Ukazuje li to na trend, zavisi pre svega od toga kako će se odvijati poticajne mere oporavka od kovida-19 širom svijeta”, kaže Pongrac.Hoće li se pad nastaviti u budućnosti, u ovom je trenutku nemoguće proceniti, upozorava tim koji vodi Pjer Fridlingstejn sa engleskog univerziteta Eksiter.Nakon pada zbog globalne finansijske krize emisije su porasle pet posto u 2010. s oporavkom ekonomije, dodaju oni.Stoga se strahuje da će porasti i u 2021.Do oktobra 2020. su se već približavale količinama iz 2019.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar