МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗАГОНЕТНИ ГРАД ПЕЋИНА

Shutterstock

Shutterstock

Порекло ове монументалне грађевине и даље је мистерија.

Ова камена кошница откривена је 1984. године у Kини и од тада се налази под њеном заштитом, али и после много година изучавања археолози нису успели да одгонетну мистерију њеног порекла. Пећине Гујаџу – познате и под именом Древна куц́а на литици Јанкинг – јесте у стени исклесан комплекс пећина налик на саће, који се налази на обронцима планине Тианхуанг у кинеском округу Јанинг.

Налазиште је први пут откривено 1984. године током истраживања које је спровела Kанцеларија за управљање културним реликвијама округа Јанкинг. Од тог тренутка Гујаџу је регистрован у националној јединици за заштиту кључних реликвија културе, што је највиши ниво заштите. Гујаџу пећине, се налазе на северној ивици басена Јанкинг-Фаншана, геолошке области коју чине гранитне стене старе 110 милиона година, формиране у време када је магма продрла навише кроз велике количине дијабазних стена.

Градитељи ових пећина су вешто искористили предности гранита како би изградили сложену мрежу просторија: 350 комора усечених у стену у систему од 117 пећина. Kоморе су углавном високе 1,8 м и распоређене су у правоугаоном или квадратном плану – који варира у величини од једнособних до вец́их вишесобних станова која се простиру на више нивоа. Многи станови садрже намештај исклесан у камену. Овде почивају древни камени кревети, постоља за лампе, преграде за одлагање, камени столови, пец́и и димњаци, као и канг – руком исклесани једноставни систем за грејање – који се може наћи у домаћинствима широм Kине.

Kоморе су биле међусобно повезане мрежом вертикалних и хоризонталних пролаза, спајајући горње стамбене просторе са нижим нивоима, који су служили за држање стоке и коња. Највећи и најкомпликованији комплекс у Гујаџу назива се Гуантанџи што у преводу значи Златни храм. Овај храм се састоји од осам одаја на два спрата. На улазу су два китњасто изрезбарена стуба која воде у одају која се користила приликом заједничких окупљања или верских церемонија.

Порекло становника који су осмислили и направили Гујаџу комплекс је донекле мистерија. Археолози нису успели да пронађу ниједан преживели органски материјал који би послужио да да поуздане податке, нити постоје фреске или резбарије у овом систему пећина. Неки научници сугеришу да су ово место основали Kумо Kси, такође звани и Татаби, монголски степски народ који је живео пре више од 1.000 година. Kумо Kси су учествовали у неколико сукоба с кинеским династијама и китанским племенима, што је резултирало низом катастрофалних пораза и нестанком овог народа.

Међу многобројним претпоставкама, две могуће кажу да је комплекс био житница изграђена у периоду владавине династије Танг – која је владала од 618. до 907. године – или можда да је служио као гарнизон за војнике током династије Хан која је владали од 202. п.н.е. до 220. године.

(Извор Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар