PANDORINA KUTIJA

ZAGONETNI VIRUS IZ KINE

577 pregleda

Misteriozni respiratorni virus koji se pojavio u Kini, u gradu Vuhanu, širi se na druge kineske provincije, ali i na Tajland i u Japan, a zbog pokretljivosti stanovništa od njega strahuju na mnogim svetskim meridijanima. Stručnjaci upozoravaju da bi virus mogao da se proširi po svetu, pa i da stigne u Srbiju.

 Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović upozorava da je u vreme avionskog saobraćaja pitanje dana kada bi o moglo da se desi i da ni jedna zemlja na svetu ne može da bude sigurna i isključena. Verovatnoća je veća ukoliko su saobraćajne veze intenzivnije. „Tako da opasnost da zaraženi novim virusom dođu u Srbiju – postoji”, konstatuje Radovanović.

„Zbog postojanja opasnosti po ceo svet, SZO je i upozorila na povećanje pažnje. Mi smo mala zemlja, ali s obzirom da postoji redovna avio linija Beograd-Peking, svakako je moguće da se virus pojavi i u Srbiji, kaže naš sagovornik.

 Novi nepoznati soj koronavirusa širi se iz kineskog grada Vuhana. Vlasti ovog grada potvrdile su 45 slučajeva oboljenja od virusa, koji se smatra naslednikom teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) i bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS). Međutim, čini se da je novi virus manje smrtonosan od dva svoja prethodnika – vuhanske vlasti su za sada potvrdile dva smrtna slučaja.

Zoran Radovanović (Jutjub)

Prema rečima epidemiologa Radovanovića – koronavirus u organizmu može da bude prisutan bez ikakvih simptoma i može da dovede do nazeba. Međutim, 2002. godine, kada se pojavio SARS, pokazalo se da ovaj virus može da izazove težu kliničku sliku. MERS se, dodaje Radovanović, kao druga varijanta koronavirusa, pojavio 2015. godine.

„Ovo što se sada pojavilo, to je neka treća varijanta – koronavirus, ali nije onaj koji izaziva SARS i nije onaj koji izazova MERS. Zajedničko mu je sa njima što izgleda da se prenosi sa životinje na čoveka. U ovom slučaju, izgleda da slepi miševi imaju ključnu ulogu, ali Kinezi ne mogu da isključe prenošenje sa čoveka na čoveka, kaže Radovanović.

 Naučnici Imperijal koledža, koji su izradili studiju o novom virusu, takođe ne isključuju mogućnost da virus može da se prenese sa čoveka na čoveka. Dok je virus iz Vuhana prenet u Japan i na Tajland, naučnici Imperijal koledža smatraju da je broj zaraženih daleko veći – oni barataju brojem od 1.723 osobe, dok Radovanović navodi raspon od 200 do 4.000 zaraženih.

„Kod mnogih izgleda da to ide kao lak nazeb ili čak možda bez simptoma, ali svi su oni kliconoše. Za sve te infekcije postoji strah da će virus da se promeni i da postane sposoban da se lakše prenosi sa čoveka na čoveka. I tu je drama. Ovako kako je sada, uz mere koje se preduzimaju, to će biti zaustavljeno. Ali ako bi virus stekao sposobnost da se lakše prenosi sa čoveka na čoveka, a osobina je virusa da se menjaju, onda bi bilo dramatično, napominje Radovanović.

 Ni Kina ni okolne zemlje, a ni Svetska zdravstvena organizacija (SZO) još ne zahtevaju posebne mere, već traže samo pozornost, što, prema Radovanovićevim rečima, znači da se pažljivo prati epidemiološka situacija, a ako bi došlo do promene virusa i ako bi broj obolelih počeo naglo da se povećava – došlo bi do intervencije. Kineski zvaničnici povezali su širenje virusa sa pijacom morskih plodova i mesa u Vuhanu, koja je zatvorena 1. januara kako bi se sprečilo širenje zaraze, a troje putnika — jedan sa Tajlanda i dva iz Japana posetili su vuhansku pijacu.

„Do broja od oko 1.700 osoba zaraženih virusom britanski naučnici došli su poređenjem broja letova iz Vuhana i broja stanovnika“, rekao je za televiziju Si-En-En epidemiolog Nil Ferguson. On je dodao da je to što su zabeležena tri slučaja van Kine zabrinjavajuće, a virus je ocenio kao veoma nesiguran — mnogo je nepoznanica u vezi sa njim.

 Za sada će jedino tri američka aerodroma – u Njujorku, San Francisku i Los Anđelesu, preko kojih je prošle godine iz Vuhana u SAD ušlo oko 60.000 putnika, kontrolisati ima li obolelih od novog virusa. Iako novi virus ne pokazuje da je smrtonosan u meri u kojoj su to bili njegovi prethodnici – od SARS-a je umrlo 774 ljudi, a od MERS-a svaki treći oboleli – o njemu se veoma malo zna, tako da SZO poziva na budnost i pozornost.

„Ostaje mnogo toga što treba da se razume u vezi sa novim koronavirusom, koji je prvi put identifikovan u Kini ranije ovog meseca. O njemu je nedovoljno toga poznato da bismo sa sigurnošću mogli da kažemo kako se prenosi, koje su kliničke karakteristike bolesti i u kolikoj se meri proširio. Izvor zaraze takođe je nepoznat, stoji u saopštenju SZO.

 Kao mere za suzbijanje širenja virusa – Ferguson za sada preporučuje pojačani nadzor, brzo širenje informacija i spremnost na intervenciju.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar