MEĐU IZMEĐU

ZAGONETNO TREPERENJE

170 pregleda

U blizini središta naše galaksije otkriveno tajanstveno telo koje treperi.

Izgleda da se u blizini središta naše galaksije odvija mala misterija. Naime, astronomi su na nekih 25.000 svetlosnih godina udaljenosti od Zemlje pronašli čudnu zvezdu koja je pre nekoliko meseci počela treperiti, zatim skoro nestala, pa se ponovo pojavila. Naučnici vjeruju da bi zvijezda VVV-WIT-08mogla pripadati novoj klasi zvezda – divovskim zjerima koje su 100 puta veće od Sunca, a svakih nekoliko decenija ih zamrači (prekrije pogled u našem smeru) neko drugo misteriozno telo u njenoj orbiti.

Iako je, relativno gledajući, svemir uglavnom prazan, uvek je moguće da će se neke zvezde i objekti u nekom trenutku poređali na takav način da sa Zemlje izgleda kao da zvezdi opada sjaj. No nije uvek lako odgonetnuti šta to točno blokira naš pogled na ovo udaljeno sunce. Neka divovska planeta? Svemirska prašina? Ostaci s nekog objekta?

Slučaj zvezde VVV-WIT-08 podosta je neobičan. Iako su naučnici zabeležili opadanje sjaja i kod drugih zvezda, nijedno nije bilo toliko izražajno. Astronomi smatraju da bi krivac za ovo zatamnjenje mogla biti druga zvezda ili planeta, okružen gustim neprozirnim diskom prašine, koji orbitrira oko VVV-WIT-08 i u potpunosti je prekriva kada prođe ispred našeg pogleda, piše Science Alert. Neverovatno je da smo upravo posmatrali kako tamni, veliki i izduženi objekt prolazi između nas i neke daleke zvezde i sada možemo razmišljati otkuda on potiče”, rekao je astronom Sergej Koposov sa Univerziteta u Edinburgu.

Ovo nije prvi put da naučnici pronađu sistem s aorbitalnim pratiocem koji ima divovski disk. Jedan od dobro poznatih primjra je divovska zvezda Almaz (Epsilon Aurigae) sa objektom na 27-godišnjoj orbiti koji tokom 730 dana prigušuje sjaj zvezde oko 50 posto.Zatim sistemTYC 2505-672-1,crvena divovska zvezda s prašnjavim suputnikom u 69-godišnjoj orbiti koja pomračuje zvezdu u razdoblju od 3,5 godine.Podaci pokazuju da je smanjenje svetlosti trajalo nekih 200 dana, pri čemu je sjaj zvezde u jednom trenutku pao za 97 odsto. Tačno orbitalno razdoblje objekta koji prekriva zvezdu je za sada nepoznato, ali prema matematičkom modelu radi se o nekoliko decenija.

Istraživanje pod imenomVVV-WIT-08: the giant star that blinkedobjavljeno je u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar