МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗАЉУБЉЕНИ СУ БОЛЕСНИ

Илустрација (Википедија)

Научници су, такође, истражили како се нивои интерферона мењају током односа и открили да су оне жене које су на крају раскинуле везу, имале мању производњу овог хормона у организму.

Заљубљивање узрокује генетске промене у женским телима, открило је ново истраживање.Веза између заљубљивања и осећања, попут на пример опсесивног размишљања, навели су научнике да посумњају да би могле постојати промене у физиологији људи. Међутим, мало је било истраживања о томе како љубав утиче на гене до данас. До сада, то јест.

У покушају да се окарактерише утицај заљубљивања на функцију људског генома, истраживачи са Универзитета Kалифорније у Лос Анђелесу узели су узорке крви од 47 младих жена које су започеле нову везу и пратили их у наредне две године, преноси Индепендент. Тим је посматрао генетске промене код оних који су се заљубили и открили да то не утиче само на жене психолошки, већ и физички.

„Kључни следећи корак је да се испита
да ли се сличан образац јавља и код
новозаљубљених мушкараца”.

„Заљубљивање је једно од психолошки најјачих искустава у људском животу”, написали су научници, пише „Сандеј тајмс”, и додали да нова романтична љубав не прати само психолошке промене. Они су, наиме, открили и да заљубљивање у некога доводи до тога да гени производе интерферон – протеин који се обично користи у борби против вируса.

Илустраија (Википедија)

„Заљубљивање је повезано са повећаном регулацијом интерферона … Ово је у складу са урођеним имунолошким одговорима на вирусне инфекције”, додали су научници у овом истраживању. Научници су такође истражили како се нивои интерферона мењају током односа и открили да су оне жене које су на крају раскинуле везу, имале мању производњу овог хормона у организму.

Нека истраживања сугеришу да физиолошке промене повезане са љубављу могу бити ублажене како однос сазрева … биолошки корелације љубави могле би да се смањују са сазревањем дугорочније стабилније везе, објашњавају они. Иако разлог за повећање интерферона остаје нејасан, научници су сугерисали да би могло бити припремање њихових тела за трудноћу, наводећи их да верују да се генетски одговор мушкараца на заљубљивање може разликовати. „Kључни следећи корак је да се испита да ли се сличан образац јавља и код новозаљубљених мушкараца”, кажу научници.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар