MEĐU IZMEĐU

ZAMECI BEZ OPLOĐAVANJA

196 pregleda
Weizmenn Institute

Naučnici iz Instituta Vajcman u Izraelu otkrili su da se mišje matične ćelije mogu same od sebe sastaviti u strukture nalik zametku s probavnim traktom, mozgom i srcem koje kuca.Embrioni su nastali bez oplođivanja jajnih ćelija spermatozoidima, a očekuje se da će u bliskoj budućnosti pomoći dubljem razumevanju toga kako se organi i tkiva formiraju tokom razvoja prirodnih. Isti tim je prošle godine načinio mehaničku matericu.

Istraživači veruju da bi to, takođe, moglo smanjiti oglede na životinjama i otvoriti put novim izvorima ćelija i tkiva za presađivanje ljudima. Na primer, ćelije kože pacijenta s leukemijom bi se potencijalno transformisale u matične ćelije koštane srži kojima bi se lečile obolele.

„Neveroatno, pokazali smo da embrionalne matične ćelije stvaraju cele veštačke zametke, što znači da to uključuje posteljicu i opnu koja ih okružuje”, rekao je profesor Jakob Hana koji je rukovodio istraživanjem.Prošle je godine isti tim opisao kako su stvotili mehaničku matericu koja je omogućila prirodnim embrionima miševa da rastu van matenice nekoliko dana.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar