МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗАМЕНИЋЕ НАС МАШИНЕ

Мартин Рис (Јутјуб)

Мартин Рис (Јутјуб)

Њихова владавина би, потом, могла да се настави милијардама наредних година, сматра сер Мартин Рис с Кембриџа.

Многи научници су упозоравали на потенцијалну претњу коју може да представља развој вештачке интелигенције, као и на могући тренутак, који смо до сада виђали само у филмовима, када се људи нађу на путу њеног даљег развоја.

Британски краљевски астроном, космолог и професор Универзитета Кембриџ сер Мартин Рис уверен је да ће машине, у неком будућем тренутку у потпуности заменити људе.

Људи представљају само
прелазно раздобље од првих
организама до постхуманог доба.

Рис тврди да би роботи кроз неколико стотина година могли да поведу своју побуну која би, у крајњем исходу, могла да доведе до „ смене” човечанства на нашој планети. Њихова владавина би, потом, могла да се настави милијардама наредних година.

Професор Рис сматра да људи представљају само прелазно раздобље од првих организама, чији су први трагови постојања на Земљу лоцирани у раздобље око 3,7 милијарди година уназад, до ере машина и будућности после људи – односно постхуманог доба.

Машине би, потом, могле да живе и да се даље развијају милијардама наредних година. Томе би највише могла да погодује чињеница да машине неће ни на који начин бити спутане потребом за планетама и њиховим атмосферама.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар