KOSMIČKO TKANJE

ZAPOČEĆE KRAJ KOSMOSA

738 pregleda
Shutterstock

Za nekih 65 miliona godina to bi ubrzanje moglo potpuno prestati. Za 100 miliona godina tamna energija bi mogla poprimiti privlačna svojstva zbog čega bi se svemir počeo skupljati.

Posle gotovo 13,8 milijardi godina neprekidnog širenja svemira, moglo bi doći do zaustavljanja tog procesa nakon čega bi se on počeo skupljati, pokazuje novo istraživanje. Naučnici su na temelju pređašnjih opažanja kosmičke ekspanzije napravili model prirode tamne energije, tajanstvene sile zbog koje se svemir sve brže širi. Model je pokazao da tamna energija nije stalna sila prirode, već neka vrsta kvintesencije – elementa koji se možda menja tijekom vremena.

Ustanovili su da je moguće da odbijajuća sila tamne energije slabi, iako se širenje svemira ubrzava već milijardama godina. Prema tom modelu, svemir bi trebalo da prestane da se ubrzano širi u sledećih 65 miliona godina.

Nakon toga bi za oko 100 miliona u potpuno prestao da se širiti i počeo polako da se skuplja, pa bi za mnogo milijardi godina došlo do smrti (ili ponovnog rađanja) vremena i prostora.Sve to moglo bi se dogoditi neverovatno brzo. U kosmičkim razmerama, 65 miliona godina je veoma kratko razdoblje. Ako se vratimo toliko godina u prošlost, Zemlju je tada pogodio asteroid koji je pobio većinu dinosaura, rekao je fizičar Pol Stajnhard sa Univerziteta Prinston u Njuersiju.

Naučnici još od devedestih godina prošlog stoleća znaju da se širenje svemira ubrzava, odnosno da se prostor između galaksija sada širi brže nego pre milijardu godina. Tajanstveni izvor ovog ubrzanja nazvali su tamnom energijom – nevidljivim sukomom koja deluje suprotno gravitaciji i odguruje najmasivnije objekte u svemiru jednog od drugog.

„Ništa u ovoj pretpostavci nije kontroverzno ili neverovatno, iujavio je za Live Science fizičar i astronom Geri Hinšou sa Univerziteta Britanska Kolumbija. Međutim, budući da se model bazira samo na dosadašnjim posmatranjima širenja svemira i zato što je priroda tamne energije veliki misterija, za sada je nemoguće testirati rezultate istraživanja.

Energija praznine

Naučnici još od devedestih godina prošlog stoleća znaju da se širenje svemira ubrzava, odnosno da se prostor između galaksija sada širi brže nego pre milijardu godina. Tajanstveni izvor ovog ubrzanja nazvali su tamnom energijom – nevidljivim entitetom koji deluje suprotno gravitaciji i odguruje najmasivnije objekte u svemiru jednog od drugog.

Iako tamna energija čini otprilike 70 posto ukupne mase-energije svemira, njena svojstva su i dalje misteriozna. Prema popularnoj teoriji koju je uveo Albert Ajnštajn, tamna energija je kozmološka konstanta – nepromenljivi oblik energije koji je utkan u tkivo prostor-vremena. Ako je to slučaj, tamna energija se nikada ne menja i ubrzano širenje svemira bi se trebalo nastaviti unedogled.

Konkurentska teorija, s druge strane, sugeriše da tamna energija ne mora biti konstantna da bi se njena svojstva podudarala s dosadašnjim posmatranjima kosmičkog širenja. Umesto toga, ona može biti kvintesencija, dinamičko polje koje se menja tokom vremena.Za razliku od kozmološke konstante, kvintesencija može biti ili odbojna ili privlačna, zavisno odobima njene kinetičke i potencijalne energije. U toku proteklih 14 milijardi godina kvintesencija je imala odbojna svojstva.

Smrt tamne energije

Stajnhard i kolege su u studiji predvideli da bi se svojstva kvintesencije mogla promeniti tokom sledećih nekoliko milijardi godina. Kreirali su model kvintesencije koji pokazuje njenu odbojnu i privlačnu silu tokom vremena.Na njihovo iznenađenje, model je pokazao da tamna energija s vremenom može početi da slabi. Na kraju bi moglo u potpunosti nestati antigravitacijsko svojstvo tamne energije i ona bi se mogla vratiti u nešto što nalikuje običnoj materiji.

Prema ovom scenariju, ubrzano širenje svemira već se sada počelo usporavati. Za nekih 65 miliona godina to bi ubrzanje moglo potpuno prestati. Za 100 miliona godina tamna energija bi mogla poprimiti privlačna svojstva zbog čega bi se svemir počeo skupljati.Kraj svemira?

Pol Stajnhard pretpostavlja da bi se na kraju mogle dogoditi dve stvari: Ili će se svemir skupljati sve dok se ne uruši sam u sebe, pri čemu će doći do smrti prostor-vremena kakvog poznajemo, ili će se skupljati do stanja sličnog izvornim uslovima gde bi moglo doći do stvaranja novog velikog praska.U slučaju drugog scenarija, to bi značilo da svemir sledi ciklički obrazac širenja i skupljanja i da naš trenutni svemir možda nije prvi ili jedini; već samo najnoviji u beskonačnom nizu svemira, istakao je Stajnhard.Nažalost, ne postoji dobar način da se proveri da li je kvintesencija stvarna i da li je počelo da se usporava ubrzano širenje svemira.

Istraživanje naslovljeno Rapidly descending dark energy and the end of cosmic expansion objavljeno je u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

2 komentara

  • Au,baš su se nalupali.Morao sam da budem grub.Kako oni znaju da će nešto da se desi i preokrene a ne znaju suštinu tzv“tamne energije“i „tamne materije“.Nema od toga ništa,a razlog je jednostavan Univerzum ne funkcioniše na način kako su ga oni zamislili,ni približno.“Energija praznine“?! „Antigravitacija“?!Duhhhh.E ,to je ono o čemu govorim,priznaje se samo čestična materijalnost ali ne „prazninska“materijalnost.Čak i pozadinsko zračenje nije ono što oni misle.I sva današnja nagađanja i naklapanja kroz razne TZV dokaze(pozadinsko zračenje,odnos vodonika-helijuma-litijuma u svemiru,širenje svemira,itd),može se lako uklopiti u tuce drugih teorija a da se pri tome ne zove „VELIKI PRASAK“.Na primer tzv pozadinsko zračenje je u stvari radijantna transformacija prostora u elektromagnetnu energiju,što bi današnji naučnici nazvali
    prostorno raspadanje.Može se obaviti jednostavan eksperiment i pri tome potvrditi ili oboriti veliki prasak.Treba formirati ekstremno veliki metalni hangar normalne visine ali velike dužine.U njemu staviti mikrotalasni prijemnik koji može detektovati pozadinsko mikrotalasno zračenje i usmeriti sa jednog kraja hale ka drugom.Razlog za to je da ispred prijemnika bude što veća zapremina prostora.A zašto oklopljena metalna hala?Zato što predstavlja Faradejev kavez.Ako u tom slučaju detektuju pozadinsko mikrotalasno zračenje onda teorija velikog praska pada u vodu.Ako ne detektuju onda je ispravna,vrlo jednostavno(jer po njima to je rudimentna svetlost koja je nastala u velikom prasku a ostala posle inflacije i kao takva može se sprečiti da dopre u Faradejev kavez).Ili jednostavno staviti starinski analogni televizor u oklopljenu metalnu garažu i uključiti ga.Ako imate beli šum e J…. ,teorija velikog praska pada u vodu,hahaha.

  • U celom našem prenapregnutom poimanju sveta, kako u malim okvirima naše svakodnevnice tako i u kolosalni okvirima Svemira, kao konstantu u razmišljanju i vrednosnom iskazivanju koristimo jednu od najvećih nepoznanica. Nepoznanicu za koju ne znamo šta je ali je izvrćemo i prilagođavamo u svim mogućim oblicima. Energiju. Osim od nekih njenih uočenih pojavnih oblika, koji i dalje ne govore ništa o njenoj suštini, mi o njoj ne znamo ništa. A vrlo nonšalantno sa tom nepoznanicom pokušavamo da objasnimo nama nejasne stvari. I da predviđamo kako će se to, nama suštinski nepoznato ponašati, ograničavajući njene domete dometima, ako ne našom maštom, a onda svakako dometima naučne misli. Kao da znamo o čemu govorimo pa da možemo barem da maštamo o njoj.

Ostavite komentar