КОСМИЧКО ТКАЊЕ

ЗАРОБИЛА 6 ГАЛАКСИЈА!

ESO, NASA

Новооткривена црна рупа”, која има милијарду пута већу масу од нашег Сунца, настала је у раним данима свемира, када он није био стар нити милијарду година.

Астрономи су открили супермасивну црну рупу” која је својом гравитацијом, као у некој космичкој пауковој мрежи, заробила целих шест галаксија. Новооткривена црна рупа”, која има милијарду пута већу масу од нашег Сунца, настала је у раним данима свемира, када он није био стар нити милијарду година, пише ScienceAlert.

„Свемирске мрежне нису попут паукове мреже”, рекао је астроном Марко Мињоли из Националног института за астрофизику (INAF) у Болоњи.Верујемо да смо видели само врх санте леда. Галаксије настају и расту онде где се укршатју филаменти којима теку струје гаса. Тим струјама се напајају галаксије и њихове средишње супермасивне црне рупе”, казао је Мињоли и додао како до сада није било доброг објашњења” за постојање толико великих црних рупа” у раном свемиру.

Целокупна мрежа галаксија заробљених окоцрне рупе” већа је 300 пута од наше галаксије, Млечног пута. Уједно се ради о јако тешко уочљивим галаксијама, због њиховог слабог сјаја.

У вангалактичкој астрономији, филаменти су свемирске структуре које чине галактички суперскупови. Изгледају као светлуцаве нити састављене од већег броја галаксија. Према извештају Европске јужне опсерваторије (ESO), целокупна мрежа галаксија заробљених око црне рупе” већа је 300 пута од наше галаксије, Млечног пута. Уједно се ради о јако тешко уочљивим галаксијама, због њиховог слабог сјаја.

„Верујемо да смо видели само врх санте леда и да смо за сада око ове супермасивне ,црне рупе’ уочили само неколико најсветлијих галаксија”, рекла је астрономкиња Барбара Балмаверде из опсерваторије INAF у Торину. Чиме се хранила супермасивна црна рупа”?


Илустрација

Астрономи се већ неко време питају како су првотне црне рупе” дошле до довољне количине горива које им је омогућило да нарасту до толико големих величина у јако кратком времену.

Прве црне рупе”, за које се верује да су настале након смрти првих звезда, морале су врло брзо нарасти да би досегле масу од милијарду сунаца у првих 0,9 милијарди година живота свемира. Астрономи се већ неко време питају како су првотне црне рупе” дошле до довољне количине горива које им је омогућило да нарасту до толико големих величина у јако кратком времену. Новопронађена структура нуди добро објашњење за тај проблем. Наиме, свемирска паукова мрежа” и њене галаксије садрже довољно гаса за преображај средишње црне рупе” у супермасивног дива.

Гас и невидљива тамна твар су након неког времена створили мрежне структуре погодне за еволуцију галаксија и црних рупа”.

Сада долазимо до следећег питања – како су уопште настале толико велике структуре сличне мрежи? Астрономи сматрају да одговор лежи у тамној материји. Наиме, велика подручја те невидљиве материје вероватно су у раном свемиру привлачила огромне количине гаса. Гас и невидљива тамна твар су након неког времена створили мрежне структуре погодне за еволуцију галаксија и црних рупа”.

„Наше откриће подупире хипотезу да су најудаљеније и најмасовније ,црне рупе’ настале и расле унутар великих подручја с тамном материјом која се налазе у великим структурама. Нисмо могли раније уочити те структуре због ограничене могућности посматрања телескопом” рекао је астроном Колин Норман са Универзитета Џон Хопкинс у Балтимору (САД).

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар