MEĐU IZMEĐU

ZAŠTITA OD ALERGIJA

211 pregleda
Shutterstock

Istraživači iz Istraživačkog instituta Meserli u Beču otkrili su da je protein mleka beta-laktoglobulin (BLG), koji čini veliki deo belančevina u surutki, nosilac mikronutrijenata gvožđa, vitamina i masnih kiselina.Tim naučnika je uspeo da pokaže kako BLG umiruje imuni sistem u kombinaciji sagvožđem, cinkom i vitaminom A. Dok u suprotnom može da izazove alergije. Kako ovaj protein dospeva u krvotok?

Detaljnijim istraživanje utvrđeno je da je protein sadržan u velikoj količini u stajskoj prašini i da se zadržava na ljudima prilikom rada. To znači da u ovim prilikama oni udišu beta-laktoglobulin koji potom dospeva u krvotok. BLG je, kako navode, u prašini povezan sa cinkom koji ima značajnu ulogu u imunom sistemu, prenosi Media Sfera.Kroz filtere smo usisali vazduh iz štale i detaljnije ispitali uzorke na protein. Merenja su pokazala da se on nalazi u opadajućim koncentracijama i na udaljenosti od 300 metara od štale, objašnjava autorka studije Izabela Pali-Šel.

Da protein ne dospeva samo u krvotok ljudi, pokazale su i analize urina goveda kod kojih je potvrđeno njegovo prisustvo. Naučnici su potom testirali antialergijski efekat proteina tako što su nekoliko kapi stajske prašine sipali miševima u nos. Kada bi ima ukapali stajsku prašinu koja je sadržala BLG nije dolazilo do alergijske reakcije, dok se ona ispoljila kada bi im stavili kapi u kojima nije bilo tragova proteina.

Prema navodima istraživača zaštitni efekat se pokazao odlično ne samo protiv alergena mleka već i protiv alergena breze. Dakle, zaključili su da je to mogući univerzalni zaštitni lek bez obzira koji alergen je u pitanju.Rezultati istraživanja će u budućnosti pomoći da se stečena naučna saznanja primene u lečenju kod pacijenata koji pate od različitih alergena.

(Izvor Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar