MEĐU IZMEĐU

ZAŠTITA OD DELTA SOJA

230 pregleda

Nova studija pokazala je da osobe koje su primile jednu ili obe doze vakcine imaju maksimalnu zaštitu.

Novi sojevi koronavirusa još jednom su pokazali koliko je virus SARS-CoV-2 nepredvidljiv. Delta soj (B.1.617.2) smatra se sojem koji izaziva zabrinutost, pre svega zbog brzog širenja.Dok brojne zemlje popuštaju restriktivne mere, naučnici i medicinsko osoblje nastavljaju da istražuju kovid-19 kako bi pokušali da sprečiti novi talas, prenosi Times of India.

Delta soj nosi genetski kod drugih mutacija, E484Q i L452R, zbog čega mu postaje sve lakše da se probije u ljudski imunološki sistem i napadne organe. Kako nove varijante imaju tendenciju da menjaju strukturu proteina spajk, efikasnije se vežu za ljudske ćelije domaćina i brzo se razmnožavaju, čineći veću štetu nego izvorni soj koronavirusa. Osobe koje nisu vakcinisane, kao i one koje nisu u potpunosti vakcinisane i osobe s postojećim komorbiditetima u većem su riziku od zaraze delta sojem koronavirusa. S druge strane, nova studija pokazala je da osobe koje su primile jednu ili obe doze vakcine imaju maksimalnu zaštitu od delta soja. To naravno ne znaći da oprez ne bi trebalo da postoji.

Istraživači su proučavali imunološki odgovor pet kategorija ljudi: onih koji su vakcinisani jednom dozom, onih koji dobili obe doze vakcine, onih koji su preležali kovid-19 i vakcinisani su jednom dozom, onih koji su preležali kovid-19 i dobili su obe doze vakcine i onih koji su bili potpuno vakcinisani, ali su se u nekom trenutku zarazili. Prema studiji, oni koji su se vakcinisali, pa zarazili i oni koji su preležali kovid i primili jednu ili obe doze vakcine imali su relativno višu zaštitu od delta soja nego osobe koje se nikad nisu zarazile, ali su u potpunosti vakcinisane.„Vakcinacija rezultira slabijim oblikom bolesti ako naknadno dođe do infekcije što pokazuje da i humoralni i ćelijski imunološki odgovor imaju važnu ulogu u zaštiti”, navodi se u studiji.

Koliko su efikasne vakcine? U studiji se navodi da su dostupne vakcine protiv SARS-CoV-2 pokazale efikasnost od 51 do 94 odsto protiv izvornog soja. Dosadašnji podaci pokazuju da bi se prirodni imunitet koji se stiče tako što preležite bolest mogao pojačati i samo jednom dozom vakcine, što bi značajno pomoglo u zaštiti od delta soja koronavirusa.„Podaci pokazuju da ako se osoba zarazi nakon vakcinacije, biće zaštićena od teškog oblika bolesti, navodi se u studiji. Da biste se zaštitili od delta soja, nosite masku gde je to potrebno i vakcinišite se. Vakcinisanje je ključni način za izgradnju imuniteta i pomaže u zaštiti od infekcije, a smanjuje rizik od teškog oblika bolesti.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar