MEĐU IZMEĐU

ZAŠTO SE KORALI KIKOĆU

236 pregleda
Profimedia

Zvuk je od vitalnog značaja za opstanak grebena.

Od tihog gunđanja i predenja do pucketanja i kikotanja – kakofonija bizarnih ribljih zvukova pokazala je da se koralni greben u Indoneziji vrlo brzo oporavlja.Mnogi od tih zvukova nikada pre nisu bili zabeleženi, a ribe koje ih proizvode i dalje ostaju obavijene tajnom, uprkos korišćenju podvodnih zvučnika da bi se s nekima pokušao započeti razgovor”.Koralni greben je devastiran dugogodišnjom upotrebom eksploziva za omamljivanje ili ubijanje svega u tom području. Korali se sada obnavljaju, ali naučnici su želeli da saznaju da li se vraćaju i ostala stvorenja koja naseljavaju grebene, navodi Gardijan.

Vizuelnim pregledima nisu uočene one životinje vične kamuflaži i one koje izlaze samo noću, pa su se istraživači okrenuli zvucima. Otkrili su da je živa zvučna kulisa bliska onoj na grebenima koji nikada nisu bili oštećeni.Zvuk je od vitalnog značaja za opstanak grebena, jer gotovo svi njegovi stanovnici, od korala preko rakova do riba, imaju potomke koji prvi deo svog života provode u otvorenim okeanima, pre nego što dobiju zvučni signal da je vreme za povratak.

Tim Lamont, sa Univerziteta Ekseter u Velikoj Britaniji i glavni autor studije, kaže: Rad na podvodnim zvucima na koralnim grebenima često je prilično tužan. Slušali smo kako grebeni bivaju sve tiši i tiši dok odumiru. Ali ovo mesto bilo je uzbudljivo i inspirativno, jer je promena išla u drugom smeru.Bilo je mnogo projekata ponovnog uzgoja korala širom sveta, ali povratak raznolikih stvorenja u ovom slučaju pokazao je da je to više od nekog vrtlarskog projekta za korale, kaže Lamont.Nadalje, dok smo preslušavali sate i sate snimljenog materijala, neprestano smo otkrivali zvuke koje nikada pre nismo čuli. Neki su bili poznati, ali za neke smo rekli: Nemam pojma šta je t’. Bio je to pravi osećaj avanture i otkrića.

Zvuk koji nas je podsetio na sirenu za maglu stvarno nas je oduševio. Bilo je uzbudljivo otkrivati o kojoj vrsti ribe se radi. Preneo sam taj zvuk na MP3 plejer i nabavio podvodni zvučnik kakav koriste sinhroni plivači. Plivao sam uokolo i puštao snimak, pokušavajući da dobijem odgovor. Nekoliko puta sam pomislio da sam dobio odgovor, ali nikad nisam video da je neka riba isplivala u susret pozivu. Dakle, misterija se nastavlja”, naveo je.Lamont na temelju drugih zvukova snimljenih na Karibima, smatra da bi se u ovom slučaju moglo raditi o nekoj vrsti ribe krastače”.

Profesor Stiv Simpson sa Univerziteta Bristol koji je bio deo tima, ističe: Neki zvuci koje smo snimili stvarno su bizarni. Moramo još mnogo da naučimo o tome šta sve znače i o životinjama koje ih prave. Ali za sada je neverovatno da možemo da čujemo kako se ekosistem vraća u život.”Svetski naučnici upozorili su da bi globalno zagrevanje od 2 stepena Celzijusova moglo da dovede do izumiranja toplovodnih korala. Osim što bi to bio katastrofalan gubitak biološke raznolikosti, to bi uništilo egzistenciju stotina miliona ljudi koji se oslanjaju na grebene za hranu, prihod i zaštitu od oluje. Poslušajte sami: https://www.youtube.com/watch?v=97M2muq9JQc.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar