KOSMIČKO TKANJE

ZAŠTO TAMNA NEDOSTAJE

313 pregleda

Gravitaciona sila susedne galaksije NGC 1035 oljuštila je tamnu materiju sa NGC 1052-DF4 i sada kreće s razaranjem same galaksije.

Novi podaci svemirskog teleskopa Habl” u vlasništvu Nacionalne aeronautičke i svemirske agencije (NASA) i Evropske svemirske agencije (ESA) pokazali su kako uticaj plimske sile deluje na galaksiju NGC 1052-DF4. Ovo otkriće objašnjava zašto joj nedostaje većina tamne materije.Nakon što su analizirali raspodelu svetlosti i kuglastih skupova zvezda unutar galaksije, astronomi su zaključili da je gravitaciona sila susedne galaksije NGC 1035 oljuštila tamnu materiju saNGC 1052-DF4 i da sada kreće s razaranjem same galaksije.

Naučna zajednica smatra da je tamna materija (dark matter) ključni sastojak modela nastanka i evolucije galaksija.

Međunarodni tim stručnjaka je 2018. godine koristeći se teleskopom Habl” prvi put u našem kosmičkom susedstvu otkrio galaksiju (NGC 1052-DF4) kojoj nedostaje većina tamne tvari. Ovo otkriće je podosta iznenadilo astronome jer naučna zajednica smatra da je tamna materija (dark matter) ključni sastojak modela nastanka i evolucije galaksija, navodi ESA.Zapravo, da nije bilo tamne tvari, primordijalni gas ne bi mogao početi da se urušava i stvara galaksije, jer ne bi za to imao dovoljno gravitacije.

Godine 2019. Otkrivena je još jedna galaksija kojoj nedostaje tamna materija, što je dodatno podstalo naučnike da istraže pravu prirodu tih objekata.

Astronomkinja Mireja Montes sa Univerziteta Novi Južni Vels u Australiji predvodila je međunarodni tim astronoma koji je proučavao NGC1052-DF4 da bi otkrio gde je nestala tamna tvar iz ove galaksije koja je od nas udaljena 45 miliona svetlosnih godina.Otkrili su da gravitacijske sile susedne masivne galaksije NGC 1035 razaraju NGC1052-DF4 i da tokom tog procesa uklanjaju iz nje tamnu materiju. Astronomi do sada nisu svedočili ovakvom odstranjivanju tamne tvari jer se taj proces može uočiti samo pomoću jakog teleskopa koji može detektovati izuzetno slabe odlike.

„Koristili smo ,Habl’da bismo proučili distribuciju svetlosti unutar galaksije i raspodelu kuglastih skupova”, kazala je Montes.Naime, naučnici smatraju da su globularni skupovi zvezda nastali tokom epizoda intenzivnog stvaranja zvezda, a koje su oblikovale i samu galaksiju. Kuglaste skupove je lako uočiti zbog njihove kompaktne veličine i sjaja i oni mogu ukazati na neka svojstva matične galaksije.

Astronomi su stoga na temelju proučavanja i kategorizacije prostorne raspodele kuglastih skupova u NGC1052-DF4 dobili uvid u trenutno stanje same galaksije. Montes i njen tim uočili su prema poziciji tih skupova da ih neka gravitaciona sila odvlači od matične galaksije.Kada su analizirali raspodelu svetlosti unutar galaksije, astronomi su pronašli dokaze o plimskim ostacima, odnosno repovima materijala koji se odmiču od NGC1052-DF4, što dodatno potkrepljuje zaključak da se radi o uticaju plimske sile.

To znači da je gravitaciona sila susedne galaksije prvo odstranila tamnu tvar, a zatim krenula na razaranje spoljašnjeg dela.

Dodatna analiza je pokazala da su središnji delovi galaksije ostali netaknuti i da se u plimskim repovima nalazi samo oko 7% zvezdane mase galaksije. To znači da je gravitaciona sila susedne galaksije prvo odstranila tamnu tvar, a zatim krenula na razaranje spoljašnjeg dela NGC1052-DF4.Ovi podaci pokazuju da je prvo odstranjena tamna materija, a da zvezde tek sada počinju osećati ovu destruktivnu silu”, objasnio je astronom Ignasio Truhiljo iz Instituta za astrofiziku Kanarias u Španiji.Vremenom će sastav oko NGC 1035 proždreti veći deo galaksije NGC1052-DF4, a neke od njenih zvezda će krenuti samostalno lutati dubokim svemirom”, dodao je on.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar