MEĐU IZMEĐU

ZAŠTO ZEMLJA NIJE VEĆA

137 pregleda
Pixabay/Colin Behrens

Pre nastanka naše i drugih planeta, moguće je da su oko Sunca bili džinovski prstenovi prašine, slični onima oko Saturna, pokazala je nova studija astronoma sa Rajs univerziteta u Hjustonu.

Pretpostavlja se da su upravo ti prstenovi sprečili Zemlju da naraste u „super Zemlju, odnosno tip planete koja je, prema navodima NASA, duplo veća od Zemlje sa 10 puta većom masom.„Nešto se dogodilo u Sunčevom sistemu što je sprečilo Zemlju da postane mnogo veća planeta, rekao je jedan od autora studije Andre Izidoro. Postojanje „super Zemlje u drugim solarnim sistemima, međutim, otvorilo je neka pitanja na koja astronomi još uvek nemaju odgovor, a jedno od njih je i zašto takva vrsta planete ne postoji u našem Sunčevom sistemu, ako je njihova pojava tako česta, kazao je Izidoro.U pokušaju da odgovore na to pitanje, Izidoro i kolege su kreirali kompjutersku simulaciju modela formiranja Sunčevog sistema.

Te simulacije su pokazale da oko mladog Sunca postojala područja visokog pritiska gasa i prašine i da su najverovatnije nastala kada su se čestice, koje su se kretale prema Suncu zbog njegove snažne gravitacije, zagrevale i oslobađale velike količine gasa, preneo je Live Science.Naučnici veruju da su potom čvrste čestice, poput prašine, počele da se gomilaju u tim područjima, pa su tako stvoreni prstenovi.

Prema simulacijama, najbliži prsten Suncu formirao je planete unutrašnjeg Sunčevog sistema – Merkur, Veneru, Zemlju i Mars. U srednjem prstenu formirale su se planete spoljašnjeg Sunčevog sistema, dok je najudaljeniji prsten formirao komete, asteroide i druga mala tela u Kajperovom pojasu, odnosno području van orbite Neptuna.Astronomi su ustanovili da bi došlo do stvaranja „super Zemlje ako bi unutar simulacije odložili formiranje srednjeg prstena.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar