MEĐU IZMEĐU

ZASTRAŠUJUĆI ZVUK ZEMLJE

296 pregleda
Ilustracija

Ponekad se čini kao da znamo više o svemiru i planetima koji su nam najbliži, a najmanje o planeti na kojem živimo. No, naučnici sa Tehnološkog univerziteta u Danskoj omogućili su nam da otkrijemo još jednu zanimljivost. Zemljino magnetsko polje je složen i dinamičan mehur koji nas štiti od zračenja i nabijenih čestica što ih nose vetrovi sa Sunca. Kako izgleda kada se te čestice susretnu sa atomima i molekulima u gornjoj atmosferi, najbolje prikazuje polarna svetlost, odnosno Aurora borealis.Ali, koje još tajne ono skriva?

Naučnici su deo otkrili kad su prikupili magnetske signale koje je izmerila ESA-inog satelitska misija Swarm i pretvorili ih u – zvuk. Trio satelita Swarm, koji je lansiran 2013. godine, koristi se da bi se bolje razumelo kako nastaje magnetsko polje Zemlje. Precizno se mere magnetski signali koji potiču ne samo iz Zemljinog jezgra, već i iz svih ostalih delova – od kora do magnetosfere.Spajanjem tih podataka i muzike, u čemu im je pomogao muzičar Klaus Nilsen, dobili su zvukove koji ne samo da zvuče kao da ne dopiru sa naše planete, već kao nešto što bi mogli koristiti u horor filmovima.

Uz to što su stvorili pomalo zastrašujuće zvukove, danski su istraživači postavili zvučnike u središte Kopenhagena, na trg Solbjerg, gde su emitirali tutnjavu Zemljinog magnetskog polja od 24. do 30. oktobra. Buka Zemljinog magnetskog polja popraćena je prikazom geomagnetske oluje koja je nastala kao posledica Sunčeve baklje 3. novembra 2011. i zvuči prilično zastrašujuće. Poslušajte: https://www.youtube.com/watch?v=f1EaDcR5ivk.

(Ilustracija ESA/ATG medialab)

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar