ATINSKI TRG

ZAUSTAVLJAJMO NEKULTURU

465 pregleda

Prof. dr Radomir Đorđević

Podatak da su se u upitnicima za đake pojavila imena izvesnih ličnosti sa estrade koja ne uživaju ugled u našoj široj javnosti, opravdano je uznemirio i izazvao opravdana reagovanja. Nakon toga resorni ministar obećao je da će se u svojem ministarstvu ispitati odgovornost onih koji su sastavljali upitnik.

Koliko mi je poznato, do sada nisu objavljeni rezultati analize tog događaja koji navodi na ozbiljna razmišljanja. Mislim da se nije radilo o slučajnosti nego o pokušaju da se nametnu nekakvi sistemi vrednosti koji su daleko od sfere kulture. Tu je reč o izvesnim tendencijama kojima se treba suprotstavljati na razne načine. Ovo su samo neki probni baloni, a same tendencije su, reklo bi se, velika opasnost za društvo uopšte.

Autoritet istaknutih naučnika iz svih
struka čiji glas dopire daleko, iza kojih
stoje decenije velikog stvaralačkog rada
može ipak da stane na put raznim oblicima
antikulture, bez obzira na pomenute podrške.

Fenomen je veoma složen i ima brojne aspekte. Jasno je da te pojave treba da sprečavaju institucije i odgovorna lica u tim institucijama, u prvom redu, jer ih obavezuje na to ne samo Ustav, nego i zakoni koji su dosta jasni kada je reč o navedenim pojavama. Dalje, jasno je da će građani u redovnom izbornom postupku naći način da izraze svoje negativne stavove prema svima koji su dužni da se suprotstave pojavama antikulture. Ali pitanje je šta da se radi u međuvremenu kada odgovorni zataje u izvršavanju svojih dužnosti kao što je ovde, po svemu sudeći, slučaj.

Građani su dužni da deluju na različite načine, da organizuju neke asocijacije iz najrazličtijih krugova, koji bi razotkrivali pogubnost antikulturnih tendencija i to javno, preko svih glasila. Ovo je neophodno, jer po svemu sudeći, tendencija o kojoj je reč ima manju ili veću podršku i u političkim krugovima.

Autoritet istaknutih naučnika iz svih struka čiji glas dopire daleko, iza kojih stoje decenije velikog stvaralačkog rada može ipak da stane na put raznim oblicima antikulture, bez obzira na pomenute podrške. Neophodna je strpljiva i uporna akcija, jer je reč o pojavama koje su uhvatile koren u našoj zemlji već poodavno. To je, doista, dužnost svih koji su zainteresovani za budućnost zemlje.

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

  • Vrlo emotivno reagovanje uvaženog profesora a koje se suštinski odnosi na demokratiju. Pojava tog nekog pitanja (navoda) u upitniku ( koliko sam shvatio, školskom upitniku poznavanja opšte kulture) je stvar čiste demokratije. A demokratija je prinudno postavljanje ljudi u odnose. Predpostavka je da su to željeni odnosi većine. Šund i na ovaj ili onaj način servirane gadosti mogu biti nametnute želje većine. Kao naj pogodniji način proturanja ciljeva uskih interesnih grupa u kreiranju kulturoloških ( i ne samo njih ) sadržaja koji se svesno konzumiraju bez potrebe uključivanja kritičkog mišljenja. Razonoda za većinu. Koji mogu da kažu: vidi, ima gorih i od nas.
    A oni su kako biračko telo ( svih stranaka ) tako i reproduktivno telo organizovane zajednice ljudi. U našem slučaju ona se zove Srbija. Ali ta zajednica osim fizike reprodukcije ima i nestvarno mnogo drugih oblika reprodukcije. Jedna od najvažnijih je reprodukcija, obnavljanje, znanja zajednice.
    Uvaženi profesor je deo te reprodukcije. Ali ne može se parcijalno, ono što mene u ovom trenutku tišti, pozivati, zahtevati promenu. Ma kako ona bila nedvosmisleno jasna kao željeni odnos većine, čak i kao željeni odnos i one većine koja je nekritički prihvatila šund.
    Pravo mesto za to su izbori. Tu treba da oni, koji su, poput profesora, sušta neophodnost razvojnosti organizovane zajednice ljudi, istaknu “ knjigu željenih odnosa“. U ime svih. Ne trebaju nama obećanja da neko poseduje sposobnost uočavanja željenih odnosa većine. Treba da prihvati i realizuje ove željene odnose. A „knjiga“ će stalno biti otvorena i dopunjavana. Javna za sve. Tek blaga naznaka demokratije. Pa zaboga, hodamo po tlu gde nekad davno, davno, davno postojala i civilizacija.

Ostavite komentar