MEĐU IZMEĐU

ZAUSTAVLJEN „ODLIV MOZGOVA”

497 pregleda
Aleksandar Bogojević i Mladen Šarčević (IFIZ)

U poslednje četiri godine Institut za fiziku učestvovao u 96 međunarodnih projekata što omogućuje istraživačima dodatna sredstva finansiranja i prilike za unapređenje istraživačkog rada.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoj Mladen Šarčević i državni sekretar nadležan za nauku, prof. dr Vladimir Popović posetili su Institut za fiziku u Beogradu. „Mi smo institucija koja je zaustavila odliv mozgova”, rekao je dr Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku tokom predstavljanja dostignuća i aktivnosti koje se sprovode na Institutu, posebno ukazujući na okolnost da se danas više istraživača vraća nego što odlazi u inostranstvo.

„Prvi među našim prioritetima jeste
finansiranje nauke”, rekao je tokom posete
ministar Šarčević, objašnjavajući kako
se planira osnivanje Nacionalnog fonda
za nauku sa značajnim sredstvima.

Pre toga direktor je dao kratki pregled istorijata institucije koja se od osnivanja 1961. godine razvila u vodeću nacionalnu ustanovu kako za fundamentalna istraživanja, tako i za inovativne tehnologije.

Razhledanje laboratorija (IFIZ)

„Prvi među našim prioritetima je finansiranje nauke”, rekao je tokom posete ministar Šarčević, objašnjavajući kako se planira osnivanje Nacionalnog fonda za nauku sa značajnim sredstvima, i novi Zakon o naučnoistraživačkoj delatnosti koji će uvesti i kombinovano finansiranje nauke.

„Impresioniran sam Institutom za fiziku” rekao je ministar, posebno se osvrćući na okolnost da se u poslednje četiri godine u Institutu sprovodi 96 međunarodnih projekata što omogućuje istraživačima dodatna sredstva finansiranja i prilike za unapređenje istraživačkog rada. Tokom posete Institutu ministar je najavio početak saradnje naših naučnoistraživačkih institucija sa naučnicima iz Južne Koreje i Švajcarske, što je dogovoreno na državnom nivou tokom prethodnog meseca.

Ministar i državni sekretar tokom posete obišli su neke od 25 laboratorija Instituta među kojima je Centar za izučavanje kompleksnih sistema gde su videli „Paradoks”, najmoćniji superkompjuter u ovom delu Evrope. Nakon toga, posetili su i Inovacioni centar Instituta za fiziku. „Moj najjači utisak iz Instituta je timski rad”, rekao je ministar Šarčević, najavljujući da će Ministarstvo na čijem je čelu ojačati saradnju sa Institutom u budućnosti.

(Izvor IFIZ)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar