МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗАУСТАВЉЕН „ОДЛИВ МОЗГОВА”

Александар Богојевић и Младен Шарчевић (ИФИЗ)

Александар Богојевић и Младен Шарчевић (ИФИЗ)

У последње четири године Институт за физику учествовао у 96 међународних пројеката што омогућује истраживачима додатна средства финансирања и прилике за унапређење истраживачког рада.

Министар просвете, науке и технолошког развој Младен Шарчевић и државни секретар надлежан за науку, проф. др Владимир Поповић посетили су Институт за физику у Београду. „Ми смо институција која је зауставила одлив мозгова”, рекао је др Александар Богојевић, директор Института за физику током представљања достигнућа и активности које се спроводе на Институту, посебно указујући на околност да се данас више истраживача враћа него што одлази у иностранство.

„Први међу нашим приоритетима јесте
финансирање наукe”, рекао је током посете
министар Шарчевић, објашњавајући како
се планира оснивање Националног фонда
за науку са значајним средствима.

Пре тога директор је дао кратки преглед историјата институције која се од оснивања 1961. године развила у водећу националну установу како за фундаментална истраживања, тако и за иновативне технологије.

Разхледање лабораторија (ИФИЗ)

„Први међу нашим приоритетима је финансирање наукe”, рекао је током посете министар Шарчевић, објашњавајући како се планира оснивање Националног фонда за науку са значајним средствима, и нови Закон о научноистраживачкој делатности који ће увести и комбиновано финансирање науке.

„Импресиониран сам Институтом за физику” рекао је министар, посебно се осврћући на околност да се у последње четири године у Институту спроводи 96 међународних пројеката што омогућује истраживачима додатна средства финансирања и прилике за унапређење истраживачког рада. Током посете Институту министар је најавио почетак сарадње наших научноистраживачких институција са научницима из Јужне Кореје и Швајцарске, што је договорено на државном нивоу током претходног месеца.

Министар и државни секретар током посете обишли су неке од 25 лабораторија Института међу којима је Центар за изучавање комплексних система где су видели „Парадокс”, најмоћнији суперкомпјутер у овом делу Европе. Након тога, посетили су и Иновациони центар Института за физику. „Мој најјачи утисак из Института је тимски рад”, рекао је министар Шарчевић, најављујући да ће Министарство на чијем је челу ојачати сарадњу са Институтом у будућности.

(Извор ИФИЗ)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар