PANDORINA KUTIJA

ZBRISANI NA VRHUNCU

169 pregleda
EPA

Doba dinosaura završilo je kataklizmom jednog prolećnog dana pre 66 miliona godina kada je asteroid širok 12 kilometara udario meksičko poluostrvo Jukatan, izazvavši izumiranje tih neobičnih zveri i oko tri četvrtine vrsta na Zemlji.

No, jesu li dinosauri, sa usporavanjem diverzifikacije i stope evolucije, već bili na odlasku, kao što misle neki naučnici? Odgovor je definitivno – ne, prema novoj studiji koja je izradila modele prehrambenih lanaca i ekoloških staništa u Severnoj Americi, delu sveta koji ima najbolje fosilne zapise iz tog vremena.

Istraživači su posmatrali razdoblje od 18 miliona godina pre udara asteroida koji je okončao doba krede i 4 miliona godina posle toga na početku paleogena, kada su sisari potvrdili svoju dominaciju nakon izumiranja dinosaura – osim njihove ptičje loze.Na temelju više od 1.600 fosila rekonstruisali su prehrambene lance i staništa koja su najviše naseljavali kopneni i slatkovodni kičmenjaci. Među njima bili su divovski mesojed T. rex, triceratops s tri roga, ankilosaur, krokodil, kornjača, žaba, riba i razni mali sisari koji su živeli ispod nogu dinosaura.

Dinosauri su nastavili da se prilagođavaju u toku sumraka svoje vladavine Zemljom, s pojavom novih vrsta i nestajanjem starih, pokazalo je istraživanje. Neki od velikih biljojeda, poput rogatih i pačjih, zamenjeni su većim brojem vrsta srednje veličine.

Dinosauri su živeli u stabilnim ekološkim nišama za koje su bili dobro prilagođeni, otkrili su naučnici.Drugim rečima, dinosauri su uništeni na svojem vrhuncu”, izjavio je ekolog Horee Garsija-Giron sa Univerziteta Oulu u Finskoj i Univerziteta Leon u Španiji, vodeći autor istraživanja objavljenog u časopisu Science Advances.Sisari su tada počeli da postavljaju temelje za svoj kasniji uspon, diverzifikujući svoje ekološke niše, uvodeći raznovrsniju ishranu, i menjajući svoje ponašanje i toleranciju na klimu.”

Dinosauri su nastavili da se prilagođavaju u toku sumraka svoje vladavine Zemljom, s pojavom novih vrsta i nestajanjem starih, pokazalo je istraživanje.Neki od velikih biljojeda, poput rogatih i pačjih dinosaura, zamenjeni su većim brojem vrsta biljojeda srednje veličine. Pojedina prethodna istraživanja sugerišu da se bioraznolikost dinosaura smanjila znatno pre udara asteroida, na temelju fosilnih zapisa raznih porodica dinosaura.

„Postojala je ta zabrinjavajuća pomisao da su dinosauri ionako bili na odlasku, s obzirom na dugu silaznu liniju, kada ih je asteroid rešio njihova jada”, rekao je paleontolog i koautor studije Stiv Brizat sa Univerziteta u Edinburgu.Sada možemo sa sigurnošću reći: dinosauri su bili u snazi, sa stabilnim ekosistemima, sve dok ih asteroid iznenada nije ubio.”Činjenica da su bili tako dobro prilagođeni klimi i okolini možda ih je uništila.Kad je asteroid udario, nastao je haos i dinosauri se nisu mogli nositi sa iznenadnom promenom sveta na koji su navikli”, dodao je on.

„Naša studija sugeriše da je verovatno međusobno delovanje mnogih drugih ekoloških činjenica, uključujući veličinu tela, ishranu, ponašanje i promeljivost ekosistema, pripremilo određene manje životinje za bolje preživljavanje nakon udara asteroida”, objasnio je paleontolog i koautor Alfio Alesandro Čiarenca sa Univerziteta u Vigu u Španiji.

„Sisari i dinosauri imaju istu priču o poreklu nastali su i počeli da se diverzifikuju još u doba trijasa, pre oko 230 miliona godina, na superkontinentu Pangea”.

Sisari pre asteroida uključivali su sada izumrlu grupu nalik glodarima zvanu multituberkulati, i rođake današnjih torbara i placentalne sisare.Nakon masovnog izumiranja pojavili su se novi sisari, uključujući mnoge prave placentaše – grupu koja rađa dobro razvijene mlade, a obuhvata većinu današnjih sisara od kitova do slepog miša i od afričkog mravojeda do čoveka.Veličina tela postapokaliptičnih sisara brzo se uvećavala, a i ekološka raznolikost.Sisari i dinosauri imaju istu priču o poreklu – nastali su i počeli da se diverzifikuju još u doba trijasa, pre oko 230 miliona godina, na superkontinentu Pangea”, podsetio je Brizat.Odatle su otišli svojim putevima, dinosauri su postajali veći, a sisari manji u njihovoj seni.Ali njihove sudbine zauvek su isprepletene. Sisari su bili tamo kad je asteroid udario. Uspeli su preživeti. Imali smo pretke koji su zurili u asteroid.”

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar