MEĐU IZMEĐU

ZDRAV MOZAK UZ ČITANJE

203 pregleda

Kako redovno čitanje doprinosi zdravlju mozga?Neurolog za decu i odrasle dr Ajlin Ruhoj kaže da je čitanje važnije nego što većina misli, a blagotvorno deluje na naš um, duh i telo.„Osim što nas zabavlja, čitanje je i pravi wellness za naš mozak, rekla je dr Ruhoj i objasnila za Mind Body zašto je to tako.

Poboljšava vizuelnu obradu

Vizuelna obrada izraz je za prihvatanje i razumevanje sveta koji vidimo oko sebe, a centar koji njom upravlja naslazi se u potiljačnom režnju mozga, a studije su pokazale da je taj deo razvijeniji kod ljudi koji mnogo vremena provode čitajući.

Koristi pamćenju i zdravlju

Dok čitamo i učimo nove stvari u mozgu se aktiviraju lanci koji vežu neurone i tako stimulišu pamćenje i razmišljanje, rekla je dr Ruhoj, a kod onih koji redovno čitanjem izazivaju mozak zabeleženo je i sporije narušavanje pamćenja. „Čitanje je prijatan način za održavanje forme mozga, što je bitno za sve starocne grupe, kaže dr Ruhoj.

Smanjuje se stres

Mnogi se u današnje vreme bore sa hroničnim stresom koji narušava um i šteti telu, a Univerzitet u Saseksu objavio je istraživanje koje je pokazalo da čitanje smanjuje stres čak do 68 odsto, što je statistički efikasnije od slušanja muzike ili ispijanja šoljice čaja.

Pomaže povezivanju neurona

Svi neuroni, njih oko 86 milijardi, međusobno komuniciraju, a studije pokazuju da čitanje povećava njihovu povezanost u levom slepoočnom režnju.„Neuroni u tom delu mozga zaslužni su za spoznajni proces rekla je dr Ruhoj.

Unapređuje socijalne veštine

Studije pokazuju da čitanje knjiga, posebno beletristike, utiče i na našu empatiju, a neka istraživanja pokazuju da razumevanje raznih mentalnih stanja likova iz knjige direktno utiče na naše socijalne veštine i odnose.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar