MEĐU IZMEĐU

ZDRAV SAN U HLADNOM

183 pregleda

Spavanje u pretoploj sobi ne samo da dovodi do znojenja i neprijatnog osećaja, već i do propuštanja brojnih pogodnosti koja se mogu dobiti spavanjem u hladnoj sobi.

Temperatura od 18 stepeni Celzijusa može značiti razliku između lošeg i mirnog sna, napominju stručnjaci.Oni kažu da spavanje u hladnijoj sobi pomaže da ostanemo sveži i izgledamo mlađe.Spavanje u sobi s nižom temperaturom podstiče proizvodnju melatonina koji se naziva i telesnim hormonom spavanja. Takođe je i antioksidans, što znači da služi kao hormon protiv starenja tela, piše Bright Side.

Bakterije i gljivice vole da žive u toplom i vlažnom okruženju, pa ih hlađenje prostorije tokom noći može držati na distanci.

Spavanje u hladnijoj sobi bi takođe moglo pomoći i u sprečavanju nesanice. Studije ističu da je nekoliko oblika nesanice zapravo povezano s višim telesnim temperaturama.Mnogi ljudi s nesanicom imaju poteškoće sa regulacijom telesne temperature, ograničavajući sposobnost gubitka toplote.Više temperature znače da telo oslobađa više hormona stresa zvanog kortizol. Hladnija soba može pomoći u održavanju nivoa kortizola, a to znači manje stresa i bolji kvalitet sna.

Spavanje u hladnoj sobi može smanjiti šanse za razvoj metaboličkih bolesti poput dijabetesa. Takođe, poboljšava nivo hormona rasta koji pomaže u prevenciji bolesti srca, depresije i gojaznosti. Povišen melatonin takođe smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti.Kad smo u dubokom snu, naše telo obavlja ključne zadatke poput popravljanja ćelija i konsolidacije memorije, ali nije u stanju da reguliše telesnu temperaturu

Više temperature mogu nas probuditi iz dubokog sna, pa boravak u hladnoj sobi smanjuje šanse da se to desi.Jedna od prednosti spavanja u hladnijoj sobi je i ta što sprečava gljivične infekcije. Žene mogu sprečiti infekcije gljivicama spavajući u sobi u kojoj je niža temperatura.Bakterije i gljivice vole da žive u toplom i vlažnom okruženju, pa ih hlađenje prostorije tokom noći može držati na distanci.

Spavanje u hladnoj sobi može poboljšati i metabolizam tela, aktivirajući smeđe masti” koje sagorevaju kalorije iz tela. Takođe bi moglo pomoći u uklanjanju neželjenih masnoća iz tela, što može da rezultira gubitkom kilograma.I na kraju, spavanje u hladnoj sobi može imati umirujući efekat koji može pomoći u borbi protiv bolova i upala, što bi inače moglo prekinuti vaš san.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar