MEĐU IZMEĐU

ZELANDIJA BILA DRUGAČIJA

757 pregleda
Osmi kontinent (Vikipedija)

Zelandija, čija je površina oko pet miliona kvadratnih kilometara, posebnim kontinentom proglašena je početkom godine, pošto su naučnici otkrili da ispunjava sve neophodne kriterijume. Reč je o specifičnoj geologiji, nadmorskoj visini iznad okoline i kori koja je deblja od običnog morskog dna. Nekada je bila deo drevnog superkontinenta Gondvane, koji se raspao pre oko 180 miliona godina, a veruje se da se Zelandija odvojila od Australije i Antarktika oko 100 miliona godina kasnije.

Dvomesečna naučna ekspedicija sada je otkrila oko 70 miliona godina stare tajne Zelandije, skrivenog kontinenta u Južnom Pacifiku. Bušenjem morskog dna na šest različitih lokacija, na dubinama većim od 1.250 metara, naučnici su sakupili više od 8.000 primeraka i stotine fosilnih vrsta i zabeležili istorijske promene u geografiji, vulkanizmu i klimi Zelandije, prenosi „Sputnjik”.

Sa više od 90 odsto teritorije ispod površine vode, kontinent obuhvata ostrvo Lord Hau na istočnoj obali Australije, francusku teritoriju Nove Kaledonije i Novi Zeland. Naučni saradnik ekspedicije Džerald Dikens sa američkog Univerziteta Rajs rekao je da je otkriće mikroskopskih školjki, organizama koji su živeli u toplim plićacima mora, pokazalo da su se geografija i klima Zelandije u prošlosti dramatično razlikovale.

Ekspedicija je pružila uvid u geološke promene Zemlje, uključujući i promene kretanja tektonskih ploča Zemlje, promene u cirkulaciji okeana i globalnoj klimi. „Velike geografske promene u severnoj Zelandiji, koja je približno iste veličine kao Indija, omogućavaju pretpostavke za razumevanje pitanja poput onog kako su se biljke i životinje raširile i evoluirale u Južnom Pacifiku”, objasnio je naučni saradnik ekspedicije Rupert Saderland sa Univerziteta Viktorija u Velingtonu na Novom Zelandu.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar