MEĐU IZMEĐU

ŽELIŠ TORTU ILI BROKOLI

172 pregleda

Kada su dvogodišnjake pitali – „Želiš li tortu ili brokoli? – mališani su bili vrlo odlučni pri izboru – ali ne iz razloga koje možete da pretpostavite.

 Istraživanje sa kalifornijskog univerziteta Irvin pokazalo je da odgovori dece uzrasta do dve godine zapravo ne odražavaju njihove želje. Umesto toga, deca najčešće ponove poslednje što su čula, i tako jednostavno odaberu. Ovo saznanje može da predstavlja svojevrsnu korist za roditelje, kao što su sami istraživači ukazali u naslovu rada „Torta ili brokoli?”. Roditelji mogu da upotrebe ovaj „verbalni trik” kada žele da dete izabere manje privlačnu opciju.

U prvoj seriji eksperimenata, istraživači pod vođstvom Emili Samner sa Kalifornijskog univerziteta, postavljali su jednogodišnjacima i dvogodišnjacima veliki broj ili – ili pitanja. Deca su mogla da odgovore usmeno ili ako još nisu dobro razvila govor – pokazujući na jednu od dve ponuđene nalepnice. Kada su pokazivala, birala su drugu mogućnost u oko 50 odsto slučajeva, međutim, kada su verbalno davala odgovore – taj broj se popeo na 85 odsto. Pitanja su bila poput: da li polarni medved Rori živi u igluu ili u šatoru?

Prema mišljenju istraživača, mališani su skloni da izaberu drugu opciju i stoga što ne umeju da savladaju više mogućnosti istovremeno. Takođe, u ranom uzrastu imaju teškoća da zadrže u pamćenju ono što im je prvo ponuđeno. Dodatni eksperimenti pokazali su i to da su deca sklonija da izaberu drugu, ili poslednju opciju, kada su pitanja duža.

Rezultati ove studije mogu da posluže za simpatične roditeljske trikove poput: „Da li želiš da skačeš po krevetu celu noć ili da ideš na spavanje?” Međutim, ono što je još važnije, istraživanje može da služi kao podsetnik da izgovori male dece, iako mogu da budu fascinantni, možda ne nose ista značenja kao kada odrasli govore. Zato, ako zaista želite pravi odgovor, razmislite o tome da pokažete detetu obe opcije. I u tom slučaju, svakako, budite spremni da „predate tortu”.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar