MEĐU IZMEĐU

ZEMLJA BILA BUKTINJA

149 pregleda
Ilustracija

Kako je pre 13.000 godina deset odsto površine naše planete izgorelo?

Požari su pre oko 12.800 godina progutali 10 odsto površine Zemlje. Vatrena stihija bila je po svom obimu slična onoj kada su dinosaurusi nestali, a najverovatnije su je pokrenuli fragmenti komete prečnika 100 kilometara.Oblaci pepela i prašine koji su nastali posle pokrenuli su mini ledeno doba, zbog kojeg je planeta postala hladnija tokom narednih 1.000 godina.

„Hipoteza je da se velika kometa raspala i da su njeni delovi pali na Zemlju i izazvali katastrofu, kaže Adrijan Melot sa Univerziteta u Kanzasu, koji je koautor studije. Veliki broj različitih hemijskih elemenata – ugljen-dioksid, nitrati, amonijak i druga jedinjenja – ukazuju da je neverovatnih 10 odsto kopnene površine Zemlje (oko 10 miliona kvadranih kilometara) progutala vatra.

Da bi objasnili prošlost, naučnici su prikupili veliki broj geohemijskih i izotopskih markera sa više od 170 lokacija širom sveta.Jedan od glavni markera su nivoi polena, koji ukazuju da su zimzelene šume borova odjednom nestale i zamenjene šumama topola – vrsti koja lako raste na neplodnom tlu.Biljke su nestajale, izvori hrane postali oskudniji, a glečeri koji su se povlačili ponovo su počeli da dobijaju na masi.Ljudska rasa morala je da se prilagodi surovijim uslovima, a populacija je tokom tog perioda značajno opala.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar