MEĐU IZMEĐU

ZEMLJA IMA GROZNICU

133 pregleda

Nova naučna studija pokazala je da se Zemljina energetska neravnoteža” udvostručila od 2005. do 2019. godine zbog zadržavanja velike količine toplote, naglasivši da je to alarmantno.Energetski nesklad” ukazuje na razliku između toga koliko Zemljina atmosfera i površina apsorbuje energiju sa Sunca u poređenju sa tim koliko se toplotnog infracrvenog zračenja” odbija nazad u svemir, prenosi Gardijan”.

Naučnici su utvrdili da postoji energetska neravnoteža upoređivanjem podataka satelitskih senzora – koji prate koliko energije ulazi u Zemljin sistem i izlazi iz Zemljinog sistema – i podataka okeanskih plovaka.Ovaj sistem prikupljanja podataka, koji se prostire širom sveta, omogućava tačnu procenu brzine zagrevanja svetskih okeana”.Budući da oko 90 odsto viška energije zbog neravnoteže prispeva u okean, podaci satelitskih senzora trebalo bi da odgovaraju promenama temperature u okeanima.

„Dva vrlo nezavisna načina na koja se mogu sagledati promene u energetskoj neravnoteži Zemlje su zaista, zaista dobra”, rekao je Norman Loub, vodeći autor studije i istraživač iz NASA.Povećanje emisije gasova staklene bašte zadržavaju toplotu u Zemljinoj atmosferi, zadržavajući zračenje koje bi se inače preselilo u svemir.Ovo zagrevanje podstiče i druge promene, uključujući otapanje leda i snega. Povećanje vodene pare i promene oblaka mogu dodatno pogoršati ovo zagrevanje, objavila je NASA.

Studija je otkrila da je ovo udvostručavanje rezultat delimičnog povećanja gasova staklene bašte” i vodene pare, a i smanjenja oblaka i leda.Istraživači su takođe rekli da je prirodni pomak u Tihom okeanu iz hladne u toplu fazu verovatno imao značajnu ulogu u pojačavanju ove energetske neravnoteže.Studija je utvrdila da, ukoliko se stopa upijanja toplote ne uspori, treba očekivati značajnije klimatske promene.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar