MEĐU IZMEĐU

ZEMLJI ŽIVOT, MARSU SMRT

271 pregleda
Ilustracija

Bakterije na jednoh planeti dovele do razvoja života, na drugoj ga ugušile.

Drevni mikrobi koji su proizvodili metan mogli bi da objasne ranu evoluciju Marsa i čudne signale koje naučnici danas tamo primećuju.U studiji objavljenoj u časopisu Nature Astronomy tim francuskih i američkih istraživača smatra da je Mars u svojoj kori imao mikrobe slične hidrogenetrofnim bakterijama na Zemlji.Te bakterije na našoj planeti konzumiraju vodonik i izbacuju metan kao nusproizvod i bile su među prvim organizmima koji su naselili Zemljine okeane.

„Marsova kora pružala je dobre uslove za razvoj mikrobskog života. Porozni slani regolit stvarao je fizički zaklon od ultravioletne i kosmičke radijacije”, navodi se u studiji i dodaje da je količina mirkoba koji su naseljavali rani Mars „mogla da bude kao ona koja je naseljavala rane Zemljine okeane”.Istraživači su koristili klimatske modele da bi istražili potencijalni naseljivosti hidrogenotrofilnih organizama tokom noakijana, geološkog perioda Marsa od 4,1 do 3,7 milijarde godina kada je na susedna planeta imala obilne površinske vode.Modeli su pokazali da su hidrogenotrofi mogli da se razvijaju u zemljištu, ali postoji začkoljica.

Iako bi izbacivale metan, gas sa efektom staklene bašte, za to bi koristile vodonik, koji takođe ima isti efekat. Za samo 100.000 do 500.000 godina, bakterijska aktivnost mogla je da promeni klimu Marsa i stvori efekat hlađenja koji je doveo do pada temperature sa 15,5 na minus 12 stepeni Celzijusa.Posledično, to bi doprinelo formiranju još leda što bi uzrokovalo povlačenju mikroba u dublje delove tla.To je zapravo potpuno različit scenario od Zemlje, gde su hidrogenotrofne batkerije zapravo dovele do održavanja globalne temperature.Ključna razlika su početni atmosferski uslovi. Na Marsu je ugljen-dioksid dominirao atmosferom, a vodonik je bio snažniji gas sa efektom staklene bašte. Na Zemlji je azot dominirao atmosferom, a metan je bio snažniji gas sa efektom staklene bašte.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar