MEĐU IZMEĐU

ZEMLJIN NOVI PRATILAC

246 pregleda

Naša planeta će, možda, dobiti novi privremeni mini mesec u vidu svemirskog otpada.

Istraživači prate telo koje bi moglo biti uhvaćeno Zemljinom gravitacijom ove zime i postati njen pratilac barem privremeno, pre nego se vrati u Sunčev sistem. Moguće je da se radi o asteroidu, ali neki astronomi kažu da putanja misterioznog predmeta ukazuje da bi to zapravo mogao biti deo rakete iz šezdesetih godina prošlog stoleća.

Među onima koji ga prate je Pol Čodas, menadžer Nasinog Centra za proučavanje objekata bliskih Zemlji. On je jedan od vodećih svetskih eksperata za asteroide, a već decenijama prati svemirski otpad. Telo su u septembru uočili istraživači na Havajima, dali su mu oznako 2020 SO kao asteroidu koji je blizu Zemlje.No, predmet je pomalo čudan za tipičan asteroid, kreće se relativno sporo i na istoj ravni kao Zemlja, pa ima gotovo kružnu orbitu oko Sunca baš kao naša planeta. Sve te karakteristike su pokazatelji da se radi o objektu koji je nekada lansiran sa Zemlje.To je zapravo orbita koju bi sledio deo rakete nakon odvajanja jednom kada prođe Mesec i krene u orbitu oko Sunca. Ne verujem da se radi o asteroidu, ali to nije nemoguće”, dodao je Čodas.

Predmet je dugačak oko osam metara, što odgovara dužini gornjeg dela rakete kentaur”. Njegova putanja kroz Sunčev sistem, takođe, odgovara putanji rakete koja je iskorićena za Nasinu misiju Surveyor 2 1996. godine. Misija je bila neuspeh, uprkos uspešnom lansiranju jer je zakazao jedan od potisnika.Naučnici će moći ustanoviti o kakvom se tačno objektu radi kada bude bliže. Bez obzira na to, on će ostati privremeno u orbiti Zemlje, svega nekoliko meseci, a potom će nastaviti dalje, piše The Verge.

Uprkos naporima u borbi protiv svemirskog otpada u orbiti oko Zemlje, Evropska svemirska agencija (ESA) objavila je zabrinjavajući izještaj daproblem svemirskog otpada postaje sve veći i da bi vremenom mogao imati eksplozivne posledice.Svemirski otpad postoji od prvih svemirskih misija, kao što je sputnjik 1” iz 1957. i apolo 11” iz 1969. godine.Delovi raketa, nefunkcionalni sateliti i komadi drugog svemirskog otpada brojčano nadmašuju operativne objekte u orbiti. Procenjuje da postoji oko 130 miliona komada svemirskih šrapnela manjih od milimetra.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar