МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЖЕНА КОЈА НЕ ОСЕЋА БОЛ

Џо Камерон (Би-Би-Си)

Шкотланђанка Џо Камерон не осећа бол, једва осећа анксиозност и страх. Толико јединствена да на свету постоји још сам један сличан пример.

Шкотланђанка Џо Камерон не осећа бол, једва осећа анксиозност и страх, а можда поседује и способност бржег зацељивања рана. Са генетском мутацијом која јој све то омогућава, Џо је живела 65 година пре него што је сазнала да је јединствена. Толико јединствена да на свету постоји још сам један сличан пример.

Седамдесетједногодишња Шкотланђанка живи близу чувеног језера Лох Нес у шкотским Висоравнима открила је да има генетску аномалију тек у 65 години када је потражила лекарску помоћ за кук, откривши да је имала тешки облик дегенерације зглоба, али да није искусила никакав бол.

Претходна истраживања такође су показала
да су људи са малим варијацијама на FAAH
гену мање анксиозни и лакше подносе бол.

Наредне године оперисала је руку, након чега такође није осећала бол, упркос томе што такав захват прате прилично јаки болови. Током живота није уопште примећивала посекотине или опекотине, а све повреде које би претрпела зацељивале су се прилично брзо. Осим тога, обожава најљуће љуте папричице, од којих добије „пријатно осећање у устима”.

После операције руке, лекари су се заинтересовали и послали је на додатна истраживања на Универзитетски колеџ у Лондон. Тим генетичара секвенцирао је делове њеног генома, као и њене мајке и деце. Кривац за њено стање јесте недостатак малог сета ДНК у FAAH-OUT „псеудогену”. Осим тога, откривен јој је један једини замењени нуклеотид у FAAH гену, који је одговоран за лучење ензима хидролаза масно киселинских амида.

Претходна истраживања такође су показала да су људи са малим варијацијама на FAAH гену мање анксиозни и лакше подносе бол.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар