MEĐU IZMEĐU

ŽENE IZDRŽLJIVIJI VOJNICI

1.187 pregleda
Izgubi masnoću (Vikipedija)

Žene vojnici mogu bolje podneti zahtevne vežbe od svojih muških kolega, pokazala je novoobjavljena studija u Norveškoj. Naime, istraživanje FFI-a u Norveškoj je pokazalo da žene bolje gube masnoću tokom aktivnosti, što može biti prednost tokom dugoročnih vežbi ili operacija, prenosi Ambasada Norveške u Beogradu. Studijom je, takođe, ustanovljeno i da se žene brže oporavljaju.

Nakon sedmice testiranja ispostavilo
da su muškarci izgubili 2,7 kilograma
mišićne mase, dok su žene samo masnoću.

Istraživanje je obuhvatilo 23 muškarca i 12 ženskih vojnika iz Specijalnih oružanih snaga Norveške koji su bili podvrgnuti fizičkim naporima u jednoj nedelji testiranja, nakon čega se ispostavilo da su muškarci izgubili 2,7 kilograma mišićne mase, dok su žene izgubile samo masnoće.

Međutim, objavljena studija nije impresionirala neke skeptike, među kojima je pukovnik poručnik Harald Hoibak, koji je prethodno rekao da žene u oružanim snagama oslabljuju borbenu sposobnost Norveške, te je odbacio rezultate istraživanja.

On se zapitao „koja je važnost bržeg oporavka žena ako one imaju znatno manje fizičke sposobnosti i kapacitete”. Kako saopštava Ambasada Norveške, broj žena koje služe u norveškoj vojsci neprekidno raste nakon uvođenja obavezne službe za žene 2015. godine.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar