MEĐU IZMEĐU

ŽENKE GAĐAJU MUŽJAKE

248 pregleda
Hobitnica

Prema analizi snimaka hobotnica s obala Australije koje bacaju školjke i mulj, stručnjaci su otkrili da one namerno ciljaju – i često pogađaju – druge jedinke. U većini slučajeva su to ženke koje bacaju razne stvari, i to na mužjake koji ih uznemiravaju.Piter Godfri-Smit sa Univerziteta u Sidneju i kolege snimili su 2015. nekoliko uobičajenih hobotnica za područje Sidneja (Octopus tetricus) u međusobnoj interakciji. Kamere su zabeležile tuču, parenje i neobično ponašanje koje bi se najbolje moglo opisati kao – bacanje predmeta.

Hobotnice su, naime, držale mulj, alge ili predmete poput školjki ispod tela u svojim pipcima, a zatim to izbacivale na udaljenost od nekoliko dužina svog tela.Odranije je poznato da su tako nešto radile da bi odbacile ostatke hrane ili iskopale rupe, ali na snimcima je bilo zabeleženo kako one tim predmetima pogađaju druge hobotnice. Kada je Godfri-Smit video ovakvo ponašanje 2015, nije bio siguran radi li se o namernom gađanju ili slučajnom bacanju predmeta uokolo.Nakon analize i snimanja drugih materijala, stručnjaci su otkrili da postoji razlika između bacanja kojim se ciljaju druge hobotnice i onog koje se koristi za čišćenje brloga, što ukazuje na to da hobotnice doista namerno ciljaju druge jedinke.

Na primjer, ženka hobotnice je 2016. bacila 10 puta mulj na mužjaka iz obližnje jazbine koji je pokušavao da se njom pari. U pet navrata ga je pogodila.Taj sled me je uvjerio da se radilo o nameri”, rekao je Godfri-Smit, a prenosi New Scientist. U četiri slučaja mužjak je pokušao da se sagne, iako nije uvek to uspevao. U dva je predvideo da će ženka na njega nešto baciti po njenim pokretima i pokušao je izbeći nadolazeći mulj.

Kada su ciljale druge jedinke, hobotnice su češće bacale mulj nego školjke i njihov zamah je bio jači. Dodatno, prilikom gradnje jazbine hobotnice su gotovo uvek bacale mulj s prednja dva kraka. Međutim, kad su bacale na druge, ponekad su stvarale nagib između prvog i drugog pipka, s leve ili desne strane.To ukazuje na neku vrstu ciljanja”, smatra Godfri-Smit.Jednom prilikom stručnjaci su videli da je hobotnica bacila na drugu jedinku školjku i pogodila je.

Iako neke divlje životinje bacaju stvari ili tjeraju druge životinje, za samo nekolicinu njih je poznato, uključujući čimpanze, da gađaju pripadnike vlastite vrste.Istraživanje pod nazivom In the Line of Fire: Debris Throwing by Wild Octopuses objavljeno je u elektronskom časpisu bioRxiv.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar