MEĐU IZMEĐU

ŽENKE KITOVA ŠAPUĆU

217 pregleda

Naučnici su koristili mikrofone kako bi proučili glasovne navike crnih ledenih kitova i otkrili da majka u paru s mladuncem stišava ton komunikacije.

 Ženke crnog ledenog kita stišavaju glasove kada komuniciraju sa svojim mladuncima, kako ih predatori ne bi prisluškivali, ustanovili su naučnici. Odrasli primerci crnih ledenih kitova, ugrožene vrste koja živi u severnom Atlantiku, zbog svoje impozantne veličine nemaju prirodnih neprijatelja.

Ali s mladuncima je drugačije, jer oni mogu biti meta predatora, poput orki ili morskih pasa, prenosi „Hina”. Naučnici su koristili mikrofone kako bi proučili glasovne navike tih kitova i otkrili da majka u paru s mladuncem stišava ton komunikacije. I dok se tipični odrasli crni ledeni kit može čuti s kilometra udaljenosti, razgovor majke i mladunca čuje se samo na stotinak metara.

„Ti zvukovi su poput ljudskog šapata”, kazala je biolog Suzan Parks sa Univerziteta Sirakuza. „Majka i dete tako mogu ostati u kontaktu ne oglašavajući se pred predatorima”, kaže. Drugim rečima, „minimizuje se rizik da ih predatori prisluškuju”. Vrste kitova koje love plen, poput orki, oslanjaju se na zvukove kako bi ih locirali, jer je vidljivost u moru često loša, navodi se u članku koji je objavljen u časopisu „Bajolodži leters”.

(Izvor Sputnjik)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar