MEĐU IZMEĐU

ŽENSKE RIBE NAJVEĆE

232 pregleda

Mužjaci su rasli nešto brže od ženki dosegnuvši prosečno osam metara dugo nakon što su postigli polnu zrelost u dobu od 30 godina. Ženke su dosegle 14 metara kad su postale polne zrele s prosečno 50 godina.

Mužjaci i ženke kit-ajkule, koji se hrane filtriranjem vode, rastu različitim tempom, a ženke to čine sporije, no narastu mnogo veće od muških primeraka, prema istraživanju koje je pružilo uvid u biologiju najvećih riba na Zemlji. Naučnici su objavili da su pratili rast 54 kitajkule tokom deset godina na području grebena Ningalu uz zapadnu australijsku obalu, gde stotine ovih sporoplivajućih ugroženih riba migrira svake godine.

Utvrđeno je da su oba pola najbrže rasla u mladosti, oko 20 do 30 santimetara godišnje.Sveukupno mužjaci su rasli nešto brže od ženki dosegnuvši prosečno osam metara dugo nakon što su postigli polnu zrelost u dobu od 30 godina. Ženke su dosegle 14 metara kad su postale polne zrele s prosečno 50 godina.Veruje se da kit-ajkule mogu živeti 100 do 150 godina.Naše istraživanje ima važne implikacije za njihovo održavanje”. Najduži poznati primerak ima 18 metara.

„Kit-ajkule su upečatljive po tome što prave ogromna legla do 300 odjednom. Tako ogromna tela preduslov su za nošenje brojnog potomstva u tijelu ženke”, kaže morski biolog Mark Miken iz australijskog Instituta za morske nauke koji je vodio istraživanje, objavljeno u časopisu Frontiers in Marine Science. Ti morski psi imaju smeđe-siva leđa i strane s belim tačkama i beli trbuh.

„Naše istraživanje pruža prve dokaze da mužjaci i ženke rastu različitim tempom”, kaže Mikan. Ranije su se naučnici morali oslanjati na procene rasta i starosnu dob utvrđenu na temelju kostura mrtvih riba koje su se nasukale na obale ili su ih ubili ribari. Uzorci su bili vrlo ograničeni i nisu pokrivali veliki raspon životinja otežavajući pokušaje stvaranja pouzdanih procena obrazaca rasta i razvoja.”

Te ribe se hrane filtriranjem vode i preplivaju velike udaljenosti kroz tropske okeane da bi pronašle dovoljno planktona da se održe.Naše istraživanje ima važne implikacije za njihovo održavanje”, kaže Miken.

„Ako je potrebno mnogo godina, 30 ili više, za polno sazrevanje tih životinja, mnogo je pretnji poput izlova i sudara s brodovima zbog kojih mogu podleći pre prilike za razmnožavanje, što čini strategiju njihovog očuvanja hitnim zadatkom.”

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar