МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЖЕНСКИ МОЗАК МЛАЂИ

Илустрација (Шатерсток)

Утврђено је да је за око три до четири године млађи од мушког савременика.

Мозгови жена су млађи скоро четири године од мушких, показала су скенирања. Научници се надају да ц́е разлика између полова објаснити зашто су женски мозгови отпорнији од мушких на губитак памц́ења док старе. Према новој студији, мозгови жена су млађи од мушких исте доби показали су резултати скенера који мере метаболизам органа. Утврђено је да су женски за око три до четири године млађи од мушких савременика.

Kако зрело доба напредује, све је мање и
мање глукозе која се пумпа кроз људски
мозак да би им се обезбедила енергија.

Ово откриц́е може да помогне докторима да схвате зашто су жене мање подложне губитку памцћења и неуролошким болестима док старе. Познато је да је старење мозга повезано са постепеним смањењем метаболизма у мозгу. Са својом новом студијом, научници са Универзитета у Вашингтону покушали су да процене „старост метаболизма” мозга људи.

Kако зрело доба напредује, све је мање и мање глукозе која се пумпа кроз људски мозак да би им се обезбедила енергија. Веома мало се пумпа током 60-их година. Фракција гликолизе која покрец́е шец́ер је зато коришћена од стране научника у њиховој новој студији као маркер старости мозга. Они су урадили ПЕТ скенове на 121 жени и 84 мушкарца, што им је омогуц́ило да измере кисеоник и глукозу док су протицали кроз њихове мозгове. ПЕТ скенови су тестови који показују да ли има обољења у телу.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар