MEĐU IZMEĐU

ŽENSKO SRCE PROMENLJIVO

181 pregleda

Naučni tim iz Srbije dokazao je kroz svoj međunarodno priznat rad da jedan od najzahtevnijih oblika vežbanja kod žena uzrokuje preoblikovanje srca bez oštećenja srčane funkcije, saopštila naučnica Emilija Stojanović koja je predvodila tim.

„Pauerlifting (powerlifting), kao disciplina iz SAD i Velike Britanije proširio se velikom brznom širom sveta i dostigao značajnu popularnost. Međutim, u javnosti još uvek vlada stereotip o pauerliftingu kao isključivo muškom sportu i to zbog velikih opterećenja tokom treninga i nesporno nežnije konstitucije žena. S druge strane, trening sa opterećenjem kao oblik vežbanja stekao je ogromnu popularnost među ženama u poslednje dve decenije”, navodi se u saopštenju.Naučnica Emilija Stojanović, dobitnica nacionalne stipendije Za žene u nauci” za 2019. godinu, saopštila je da su rezultati istraživanja sprovedenog na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja i na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu, objavljeni u najnovijem broju prestižnog američkog časopisa za ehokardiografiju.


Emilija Stojanović (Južne vesti)

„Rezultati istraživanja pokazali su da trening sa opterećenjem usmeren na fizički izgled i zdravstveni status, ali i pauerlifting kao najintenzivniji oblik vežbanja, dovode do određenih strukturalnih promena srca koje predstavljaju normalnu fiziološku adaptaciju (sindrom sportskog srca). Zaključak našeg rada je da različite vrste treninga sa opterećenjem, uključujući i pauerlifting, kod mladih žena ne dovode do oštećenja srčane funkcije. Pored toga, izneli smo i neke specifične preporuke kardiolozima pri ehokardiografski pregledima”, rekla je Stojanović.

Tim koji je Stojanović predvodila čine međunarodno priznati naučnici prof. dr Dragan Radovanović, doc. dr Viktor Stoičkov, prof. dr Aleksandar Ignjatović, prof. dr Eron T. Skanlan, prof. dr Vladimir Jakovljević.U saopštejnu se dodaje da pre otkrića srpskih naučnika postojalo jedno istraživanje u toj oblasti, kod žena koje rađeno na vrlo malom uzorku ispitanika.Rezultati istraživanja naučnog tima iz Niša biće prezentovani i na predstojećoj međunarodnoj konferenciji o treningu snage u Hong Kongu 2022. godine pred stručnom, svetskom javnosti.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar