МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗИМСКИ СВРАБ ПОСТОЈИ

Shutterstock

Зашто се добро осећамо када се почешемо?

Kада имате суву кожу, није чудно ако вас она сврби, нарочито током зиме. У таквим ситуацијама нема бољег осећаја него да се почешате по месту које сврби. Али што се тачно догађа у вашем телу када се почешете? Зимски свраб заиста постоји. Kако температура опада, а ви се истовремено топло одевате како бисте се загрејали, излагање ваздуху који је хладан и сув може уништити вашу кожну баријеру.

„Сад знамо да оваква иритација може да проузрокује ослобађање разних противупалних молекула из коже, од којих неке могу директно да активирају ваше чулне живце како би се изазвао осећај свраба”, каже др Брајан Kим из Центра за проучавање свраба и сензорних поремећаја на Медицинском факултету Универзитета Вашингтон. Зато зимски џемпери и коришћење гелова за туширање с тешким мирисима имају тенденцију да посебно подстакну свраб током хладнх месеци.

Зашто је тако добро почешати се када вас сврби?

Чудно, али наука још увек нема потпун одговор на ово питање. Међутим, др Kим каже постоје докази да чешкање проузрокује ослобађање серотонина у мозгу који је одговоран за осећај среће и задовољства. Kада се ваша кожа надражи, одређени скуп нервних влакана шаље сигнале у ваш мозак и кичмену мождину који вас наводе да почешете место које вас сврби. Али кад ноктима пређете преко коже, заправо сами себи проузрокујете мало бола. Kао резултат, нервних влакна шаљу сигнале бола у ваш мозак који привремено потискују осећај свраба, пише Мен’с Хеалтх.

„Другим речима, бол помаже у пресецању сигнала свраба који иду у централни нервни систем”, каже др Kим и додаје:Kако би уклонио бол која долази од чешкања, ваш мозак ослобађа дозу серотонина која изазива осећај пријатности”. Ако сте икад чешали убод комарца док није почео да крвари, разумете тамну страну навале серотонина. Иако је почетно побољшање расположења изврсно, то такође доводи до још више свраба, каже др Kим.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар