MEĐU IZMEĐU

„ŽIVI FOSIL” ZASAVICE

722 pregleda

U Srbiji pronađeni rakovi stariji od dinosaurusa.

Specijalni rezervat prirode Zasavica nadaleko je poznat kao mesto u kom žive specifične biljene i životinjske vrste. U prilog tome ide i ovogodišnje otkriće biologa koji su na ovdašnjem području pronašli primitivne rakove, koji pripadaju grupi živih fosila koji potiče izgornjeg kambrijuma pre oko 500 miliona godina.Specifičnost ovih vrsta jeste što za najviše pet dana ona se pojavi, pari se, zatim se razmnoži položi jaja i ugine. Jaja koja ženka izbaci mogu da borave preko pedeset godina u vodi i pesku i da čekaju povoljan trenutak da se ponovo pojave, i zbog toga imamo jako malo podataka o ovim vrstama, jer je njihov životni vek jako kratak. Ali zbog toga ih miožemno nazvati i živim fosilima”, rekao je za RINU, Mihailo Marković, biolog Specijalnog rezervata Zasavica.

Ovim pronalaskom biologa Specijalnog rezervata Zasavica”, kompletirana je priča o živim fosilima” na ovom prostoru. Primitivni rakovi nađeni su u lokvi na šumskom putu u mulju i to je njihovo prirodno stanište.Smatra se da su njihovi preci živeli oko dve stotine miliona godina pre nego što su je pojavile prve ribe i dinosaursi. Zahvaljujući fosilima iz gornjeg kambrijuma, danas se dosta zna o evoluciji ove zanimljive i retke grupe rakova. Nalaz ovog račića na Zasavici je novi za Srbiju i nova vrsta za rezervat”, rekao je Marković.

Specijalni rezervat prirode Zasavica stavljen je pod zaštitu države 1977. godine kao prirodno dobro prve kategorije od izuzetnog značaja.Kroz ovaj rezervat teče reka Zasavica , potok Batar, kanali Jovac i Prekopac i postoji veza sa rekom Savom i zato je ona idelano stanište za retke riblje i ostale vodene vrste.

(Izvor B92)

 

O autoru

administrator

Ostavite komentar