MEĐU IZMEĐU

ŽIVOT NA OSTRVU SMEĆA

268 pregleda
Shutterstock

Naučnici su otkrili živi svet na ogromnoj gomili đubreta koja decenijama pluta između Havaja i Kalifornije.

Ukoliko ste čuli za Veliko pacifičko ostrvo smeća, možda ste se zapitali o čemu je reč. Istina je da je to produkt čovekovog nemara koji nema nikakve veze s prirodom ili se bar tako mislilo do skoro.Ogromna gomila đubreta, površine oko 600.000 kvadratnih kilometara, prvi put je otkrivena 1997. godine kako pluta između Kalifornije i Havaja. Pošto je većina materijala delimična skrivena pod vodom, ostrvo je na većini satelitskih snimaka nevidljivo ili deluje kao velika mrlja.

Poznato je da je nastalo delovanjem pacifičkih struja koje su nanele otpad bačen sa kopna Severne Amerike i Japana ili paluba brodova i objedinile ga u celinu, koja predstavlja najveću akumulaciju okeanske plastike na svetu, iako nije jedina. Sada se ispostavilo da na njemu živi i razmnožava se gomila beskičmenjaka, čije prirodno stanište se nalazi na obalama pomenutih oblasti.

„Bili smo iznenađeni kada smo videli koliko priobalnih vrsta ima. Pronašli smo ih na 70% ostataka”, rekla je za CNN ekolog Linsi Haram iz Nacionalnog instituta za hranu i poljoprivredu. Ona dodaje da je analiziorano oko 100 komada plastike sa ove plutajuće deponije od novembra 2018. godine do januara 2019. godine i da je otkriveno 484 beskičmenjaka, uključujući male rakove i meduze. Posebno je interesantno da ovakvi plutajući ekosistemi mogu omogućiti stvorenjima koja ne mogu da prežive na otvorenom moru da se razmnožavaju i opstaju. Verovatno se bore jedni protiv drugih za prostor i za hranu, s tim što najverovatnije jedu jedni druge. Teško je znati šta se tamo tačno dešava”, dodala je Haram.Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Ecology and Evolution.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar