ЕКСПЛОЗИЈА ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ

ЖИВОТ УЗ ВЕШТАЧКИ ЖИВОТ

Нови изазови (Википедија)

Нови изазови (Википедија)

Шест иновација, које би могле да промене човечанство, нова су област интересовања оснивача компаније „Мајкрософт Била Гејтса, иако немају везе са рачунарима.

Један од најбогатијих људи на свету представио је шест изума, који имају везе са нашим здрављем и бољим условима живота. Реч је о бољим складиштима за вакцине, едитовању гена, соларном гориву, mRNA вакцинама, побољшаном уносу лекова и вештачкој интелигенцији.

Говорећи о вакцинама, Гејтс указује да су оне спасиле милионе живота широм света, али да се врло брзо кваре ако се не чувају на одговарајућим температурама. Гејтс, стога, истиче да је група научника из компаније „Глобал гуд” из Сијетла креирала иновативан фрижидер под називом „Метафриџ” (Meta Fridge).

„Замислите будућност у којој бисмо
могли да узмемо ДНK болесне особе,
уклонимо гене који изазивају болест и
на тај начин је излечимо или, на пример,
из комараца уклонимо гене који изазивају
маларију”. (Бил Гејтс)

Складиште вакцина (Глобал гуд)

Kако објашњава, тај фрижидер је специфичан јер држи ниске температуре чак и кад остане без струје, па се вакцине у њему неће тако лако покварити.

Фрижидер, додаје, ради и на преносивим вентилаторима, те лекари вакцине могу да носе на даље удаљености и лакше дођу до деце у забаченим подручјима.

Kада је реч о едитовању гена, Гејтс наводи да је оно и даље у раним фазама развоја и да са собом повлачи и низ питања о томе како ту технологику користити на одговоран и етичан начин. „Замислите будућност у којој бисмо могли да узмемо ДНK болесне особе, уклонимо гене који изазивају болест и на тај начин је излецимо или, на пример, из комараца уклонимо гене који изазивају маларију”, рекао је он.

Међу иновацијама које би могле да промене свет, Гејтс наводи и соларно гориво, преноси Б92. „Ако желимо да се решимо наше зависности од фосилних горива и климатских проблема које изазивају, треба нам више различитих приступа. Недавно сам посетио лабораторију у Институту Kалтек, где научници покушавају да пронађу начин да сунчеву енергију претворе у гориво”, наводи Гејтс.

Говорећи о mRNA вакцинама, Гејтс је подсетио да већина данашњих вакцина користи ослабљене или неактивне форме вируса како би подстакле имунитет на производњу антитиела и спречиле појаву болести, те је рекао да научници сада покушавају да искористе генетски материјал који би могао да убрза и појефтини развијање нових вакцина.

Бил Гејтс (Википедија)

„Ако на тај начин успемо да научимо наше тело да креира сопствени обрамбени механизам, то ће нам помоци да на потпуно нове начине спречимо појављивање болести”, сматра Гејтс. Свет би, према његовом мишљењу, могао да промени и побољшан унос лекова.

„Ако сваког дана у исто време треба да попијете неки лек, онда сигурно знате колико често понекад заборавите да попијете таблету”, истиче Гејтс.

Kако додаје, компанија „Интарсија” направила је мали уређај који се уграђује у кожу човека и који полако ослобађа лекове у крвоток током одређеног временског периода.

Постоји неколико начина на који се ова технологија може искористити за превенцију и контролу болести, а Гејтс истиче да би овај уређај посебно користан могао да буде особама које су изложеније ХИВ вирусу. Један имплант особу оболелу од ХИВ-а могао би да штити чак годину дана, указује он.

Од свих иновација на листи, Гејтс је уверен да ће вештачка интелигенција у потпуности трансформисати „наш начин живота”. Он упозорава да ће вештацка интелигенција створити нове изазове на које ћемо морати да обратимо пажњу, укључујући и промену струке људи који ће због аутоматизације остати без посла. „Сматрам да ће вештачка интелигенција наш живот учинити продуктивнијим, делотворнијим и лакшим”, закључио је Гејтс.

(Извор Танјуг)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар