MEĐU IZMEĐU

ŽIVOTINJE POLITIČARI

692 pregleda
Ekvadorska žaba (Vikipedija)

Američki biolog Tomas Plat nazvao je u drugoj polovini pošle godine novu vrstu parazitskog pljosnatog crva (Baracktrema obamai) u čast tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame. Ali to nije kraj liste neugodnih stvorenja koja su dobila imena poznatih političara.

Barak Obama

Novootkriveni pljosnati crv, nazvan po Baraku Obami (Baracktrema obamai), drugi je parazit imenovan po 44. predsedniku, nakon dlakavog crva pronađenog u jezeru Victorija u Keniji 2012. godine. Novog je otkrio biolog Tomas Plat prošle godine.

Obamin pauk (Džejsn Bond, Vikimedija)

Obamin pauk (Džejsn Bond, Vikimedija)

Mali pljosnati crv živi u krvnim sudovima pluća svojih domaćina, malezijskih slatkovodnih kornjača, čije prisustvo može izazvati blagu upalu, čak i paraliza ili smrt svog domaćina. Pored dva parazita, ime doskorašnjeg američkog predsednika pozajmljeno je ribi iz Tenesija (Etheostoma Obama), izumrlom gušteru (Obamadon gracilis), ptici (Nistalus obamai) i pauku (Aptostichus barackobamai).

Ni to nije sve: ime Baraka Obame se, takođe, takođe koristi za kalifornijske lišajeve od 2008. godine „zbog predsednikove podrške nauci i naučnom obrazovanju”.

Adolf Hitler

Anophthalmus hitleri je vrsta slepr pećinske bube koja sa može naći samo u pet vlažnih pećina Slovenije. Tako ju je nazvao nemaki sakupljač 1933. godine, veliki obožavalac Adolfa Hitlera u vreme kada je upravo postao vođa nacističke Nemačke. Kao rezultat toga, buba je bila na ivici izumiranja kada su neonacisti iz celog sveta navalali da je nabave za supomenu. U ovom trenutku je zaštićena zakonom: zabranjeno je da je iko uhvati.

Hitlerova buba (Vikipedija)

Hitlerova buba (Vikipedija)

Džordž Buš Mlađi, Dik Čejni, Donald Ramsfeld i Dart Vejder

Svaki od četvorice poznatih postali kumovi u 2005. po nalogu biologa Keli Miler i Kventina Vilera jednoj maloj bubi iz roda Agathidium. Sada postoje Agathidium buši, Agathidium cheneii, Agathidium rumsfeldi i Agathidium vaderi. Prema kazivanjz Kventina Vilera, Džordž Buš Mlađi ga je zvao da mu zahvali u svoje i u ime Donalda Ramsfelda i Dika Čejnija.

Vladimir Ilič Lenjin

Samo jedna životinja je nazvana po Vladimiru Iljiču Lenjinu koja je odavno izumrla. Godine 2013. u Uljanovskoj oblasti pronađeni su ihtiosaurusa, uzumrlog vodenog gmizavac, koji je nazvan Leninia stellans. Prapotopski grabljivac bio je sedam metara dugačak i imao ogromne pči 20 santimetara u prečniku!

Nelson Mandela

Prvi crni predsednik Južne Afrike može da se takmiči u broju imenoanja u životinjskom svetu s maločas pomenutim američkim kolegom. Pomorski biolozi Anđeo Vlades i Teri Gosliner nazvali su morskog puža golaća Mandelia Micocornata 1999. godine.

U 2002. nova vrsta malog afričkog pauka nađena u blizini Kejptauna nazvana je Singafrotipa Mandela u čast Nelsona Mandele. I jedan morski rak, Munidopsis Mandela, i pradavni detlić, Australopicus nelsonmandelai, dobili su ime po velikom afričkom vođi.

Bil Klinton, Al Gor, Džimi Karter

Svaki od američkih predsednika dobio smuđa, ne u doslovnom smislu, za zasluge na očuvanju divljih životinja u Americi. Smuđ je zajednički naziv za ribe iz roda Perca. Etheostoma Klinton živi u Klintonovoj rodnoj državi Arkanzasu, Etheostoma jimmycarter i Etheostoma gore u Kentakiju i Tennesiju.

Princ Čarls

U čast naslednika britanske krune 2012. godine izuzetno retks ekvadorsks žaba, Hiloscirtus princecharlesi, nazvana je po princu Čarlsu. Ovaj vodozemac je malo izučen, jer su do sada uhvaćena samo tri mužjaka i jedan punoglavac.

Donald Tramp

Nova vrsta moljca dobila je ime po novoizabranom američkom predsedniku (Neopalpa donaldtrumpi), nakon što su naučnici ustanovili da ima glavu koja podseća na Donalda Trampa. Odrasli insekt ima niz žućkasto-belih ljusaka na glavi, baš kao što je to frizura prvog čoveka SAD.

Trampov moljac (Vikipedija)

Trampov moljac (Vikipedija)
Istraživači se nadaju da će ovo ime skrenuti pažnju na činjenicu da se nova životinjska vrsta još može naći u SAD, čak i u dobro istraženim staništima. Evolucioni biolog Vazrik Nazari nedavno je otkrio i opisao primerak nove vrste dok je proučavao zbirke moljaca Muzeja entomologije na Univerzitetu Berkli.

Stefan Hercegovac

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar