MEĐU IZMEĐU

ZLATNA MIRA SATARIĆ

293 pregleda

Na Osmom festivalu naučne fantastike „Marsonikon”, osmog juna u Slavonskom Brodu (Hrvatska), „Galaksijina osvojila je zlatno pero za priču „Suđenje robu Jukastu”i celi svoj opus magazinu Marsonik” (7-14).

U subotu, 8. juna, održan je Osmi festival naučne fantastike „Marsonikon” u Slavonskom Brodu. U skladu sa junskom tradicijom, na tri lokacije u prostoru Brodske tvrđave, diskutovalo se ovogodišnjoj temi festivala – „Erotika u fantastici”. Festival je tematski praćen i letnjim izdanjem zbirke priča, pa je tako „Erotika u fantastici” bila tema konkursa za radove iz žanra naučne fantastike, horora i fantazija, angažujući autore sa širokog područja jugoslovenskog regiona.

U Kazamatu, koji se nalazi u produžetku, odmah nakon Muzeja tambure, nekadašnje ambulante i tvrđavskog zatvora, bili su smešteni izlagači: Gradska knjižnica Slavonski Brod, „Čudna knjižara” iz Beograda, „Nova stvarnost” i „Antikvarijat Goran Šnabl” iz Zagreba, fanzin „Svemirski brod” i izdanja „Marsonika”. Posetioci su imali priliku da uživaju i sebi nabave neka od retkih izdanja popularne SF literature.

Osim tematske izložbe koja se u njoj organizuje, galerija predstavlja i centar tribinskog dela događaja, koji su ove godine počeli promocijom fanzina „Svemirski brod”, udruženja „SF Skupina Orion” (Krešimir Grčević i Hrvoje Gažo). Leon Maglić, glavni urednik „Marsonika” predstavio je novo, jubilarno, 15. izdanje, u kome su objavljene priče 10 autora, uključujući priče autora koji nisu ranije objavljivali. „Seks budućnosti – transhumanizam, roboti i holofantazije” bila je tema predavanja Ratka Martinovića, koji je prisutne u sat vremena proveo kroz istoriju seksualnosti, ali i potencijalne pravce u kom će se dalje razvijati.

Naslovnice „Marsonika

Tribina o „Igri prestola” (Jurica Ranj, Krešimir Čorak, Ina Ćurković, Leon Maglić, Ivan Luc i Ratko Martinović) pokušala je da pruži odgovore na neka, još sveža i osetljiva, pitanja koja je serija iznedrila i pruži poređenje u odnosu na originalna Martinova dela koja su činila njenu postavku. Sledio je najzabavniji deo – Antikviz na temu „Erotika u fantastici”, a nakon njega i predstavljanje novih „Marsonikovih” autora

Naime, uredništvo zbirke „Marsonik”, neguje pozitivnu praksu davanja šanse neafirmisanim autorima, ali i predstavljanja autora koji su prvi put ili na početku svoje stvaralačke karijere objavili radove kod njih. Ovoga puta Gordan Sundać je razgovarao sa autorom Vedranom Mavrovićem iz Zagreba, o njegovim počecima, motivaciji da piše i planovima.

U prostoru Muzičke škole su održane projekcije filmova. Ove godine, prikazani su: „Barbarela” (1968), „Glad” (1983) i „Vrsta” (1993).

Marsonikon je, kao i obično, protekao u prijatnoj i veseloj atmosferi, uz dobre domaćine i kvalitetan program, a izabrana je i tema za sledeći festival: „Vojni SF”.

Program je zatvorila dodela novoustanovljenih nagrada za najbolje priče – „Pero Marsonika”. Predviđeno je da se nagrada dodeljuje za najbolju priču u zbirci, a ovogodišnja nagrada – bronzano, srebrno i zlatno pero, dodeljena je za sve prethodne brojeve 1-15 (od 2012. do 2019. godine), odnosno biralo se izmeđuskoro dve stotine priča. Laureati su:

Teo Kos – bronzano pero –  za priču „Rukotvorina”;

Jurica Ranj –  srebrno pero – za priču „Zemlja je plava”;

Mira Satarić – zlatno pero – za priču „Suđenje robu Jukastu” i celi opus („Marsonici” 7-14).

Mira Satarić je autorka naučnog magazina „Galaksija”, a našim čitaocima preporučujemo da u trećem broju, koji za nekoliko dana izlazi iz štampe, uživaju u njenoj premijernoj priči „Poslednji sunčev čovek”. A do tada da pročitaju priču „Robotizovani med” iz elektronskog izdanja (https://galaksijanova.rs/robotizovani-med/?script=lat).

Srđan Todorić

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar