MEĐU IZMEĐU

ZLATO SRPSKIM ĐACIMA

338 pregleda
Mašan Vuletić, Jelena Stojanović, Jovan Miletić i Nikola Starčević

Najsjajije odličje na Međunarodnom sajmu inovacija i novih tehnologija 2017. u Sevastopolju osvojili su beogradski srednjoškolci Nikola Starčević i Mašan Vučinić.

Nikola Starčević i Mašan Vučinić, učenici srednje škole za nove tehnologije „Politehnika” iz Beograda, osvojili su zlatnu medalju na Međunarodnom sajmu inovacija i novih tehnologija 2017. godine u Sevastopolju, za automatizaciju eksponata Muzeja čokolade zabavnog parka „Praterˮ u Beču.

„Posebno zadovoljstvo je što taj, nama
najdraži eksponat Muzeja čokolade u
Beču, svakodnevno svedoči o našem radu”.

Najslađi muzej u Austriji raspisao je konkurs za inovativnu instalaciju i poslao ga u svet. Beogradski studio za scenski dizajn Skills Division dao je idejno rešenje, izradio veliku maketu i ugradio motore za pokretanje njenih elemenata. Međutim, sledeći korak je zahtevao da se po tačno određenom scenariju ugrađeni elementi makete pokreću. Taj zadatak su uspešno rešili Nikola i Mašan, članovi školske sekcije PoliArdo, koju vode nastavnici Jelena Stojanović i Jovan Miletić.

Muzej čokolade (Vikipedija)

„Nabavili smo neophodne komponente, izmodelovali ih i odštampali noseću ploču. Izvršili smo montiranje elemenata, povezivanje kontakata i napisali program za mikrokontrolersku jedinicu”, objašnjava Nikola Starčević.

Mašan Vučinić nastavlja: „Izvršili smo testiranje i za desetak dana isporučili elektronski sklop koji je bio spreman za ugradnju.”

„Nije bilo dovoljno vremena za dodatna ispitivanja”, objašnjava nastavnica Jelena Stojanović, „zbog toga nas je Skills Division pozvao da na licu mesta, u Beču, u Muzeju čokolade gde se eksponat izlaže, izvršimo fina podešavanja”.

„I bajka je oživela” ‒ s ponosom kaže nastavnik Jovan Miletić. Problemi su iskrsavali, ali su ih, kako objašnjava, rešavali u hodu: „Za naše učenike i našu školu to je veliko iskustvo, nezamenljivo u rešavanju konkretnih problemaˮ.  I dodaje: „Posebno zadovoljstvo je što taj, nama najdraži eksponat Muzeja čokolade u Beču, svakodnevno svedoči o našem radu”.

Zlatnoj nagradi u Sevastopolju prethodila je nagrada „Mladi pronalazač”, Fondacije Mladena Selaka, pronalazača srpskog porekla koji je živeo i radio u SAD. Ta nagrada je osnovana sa ciljem da se u Srbiji promovišu inovativnost, nauka i tehnologija. Dodeljuje se u Idvoru, rodnom mestu našeg velikog naučnika i pronalazača Mihajla Pupina.

(Jelena Micić, RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar