MEĐU IZMEĐU

ZNAK ŽIVOTA NA VENERI

NASA/JPL

Potraga za životom van Zemlje najvećim delom je fokusirana na našeg crvenog komšiju, zbog čega su preduzeti veliki napori da se na površini Marsa otkrije prisustvo vode i znaci života. Sada su, međutim, naučnici pronašli iznenađujući znak života na neočekivanom mestu.

Naučnici iz Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT) i Univerziteta u Kardifu primetili su prisustvo života u oblacima naše komšinice – Venere. Iako nisu pronašli direktan dokaz živih organizama, posmatranjem su potvrdili prisustvo hemijskoj jedinjenja povezanog sa prisustvom živih organizama. U oblacima Venere, jedinoj sredini te planete koja bi mogla da podrži život, utvrđeno je prisustvo fosfina, a otkriće i analize su objavljeni u časopisu Nature Astronomy.

Ukoliko je otrovni gas fosfin otkriven na stenovitoj planeti, to može da znači samo jednu stvar –prisustvo živih organizama.

Astronomi koje je predvodila Džejn Grives sa Univerziteta u Kardifu otkrili su u atmosferi Venere spektralni otisak fosfina, a naučnici sa MIT-a su pokazali da ukoliko je taj otrovni gas otkriven na stenovitoj planeti, to može da znači samo jednu stvar – prisustvo živih organizama. Istraživači su otkriće napravili koristeći teleskop „Džejms Klerk Maksvel na Havajima i opservatoriju ALMA u Čileu.

Stručnjaci sa MIT su sproveli niz analiza da bi utvrdili da li je još nešto osim živih organizama moglo da proizvede fosfin u atmosferi Venere, ali na osnovu velikog broja scenarija koje su sproveli, tim je zaključio da ne postoji drugo objašnjenje. „Veoma je teško dokazati suprotno. Sada će astronomi razmišljati o načinima po kojima bi objasnili fosfin bez života. Svaki pokušaj je dobrodošao jer mi ne znamo za moguće nebiološke procese na Veneri koji bi proizveli fosfin, objašnjava Klara Souza-Silva sa MIT-ija.

To znači da je za ovakvo otkriće odgovoran ili život ili neki drugi fizičko-hemijski proces koji se ne očekuje da može da se odigra na stenovitim planetama, dodaje koautor istraživanja Januš Petkovski. Nebiološki proces dobijanja fosfina jedino je do sada primećen u turbulentnoj atmosferi Jupitera, ali naučnici ističu da je za takav način dobijanja fosfina potrebna ogromna energija, koju mogu da proizvedu džinovske oluje gasnih džinova poput Jupitera.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko

Ostavite komentar