MEĐU IZMEĐU

ZNAK ŽIVOTA NA VENERI

190 pregleda

Potraga za životom van Zemlje najvećim delom je fokusirana na našeg crvenog komšiju, zbog čega su preduzeti veliki napori da se na površini Marsa otkrije prisustvo vode i znaci života. Sada su, međutim, naučnici pronašli iznenađujući znak života na neočekivanom mestu.

Naučnici iz Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT) i Univerziteta u Kardifu primetili su prisustvo života u oblacima naše komšinice – Venere.Iako nisu pronašli direktan dokaz živih organizama, posmatranjem su potvrdili prisustvo hemijskoj jedinjenja povezanog sa prisustvom živih organizama.U oblacima Venere, jedinoj sredini te planete koja bi mogla da podrži život, utvrđeno je prisustvo fosfina, a otkriće i analize su objavljeni u časopisu Nature Astronomy.

Ukoliko je otrovni gas fosfin otkriven na stenovitoj planeti, to može da znači samo jednu stvar –prisustvo živih organizama.

Astronomi koje je predvodila Džejn Grives sa Univerziteta u Kardifu otkrili su u atmosferi Venere spektralni otisak fosfina, a naučnici sa MIT-a su pokazali da ukoliko je taj otrovni gas otkriven na stenovitoj planeti, to može da znači samo jednu stvar – prisustvo živih organizama.Istraživači su otkriće napravili koristeći teleskop „Džejms Klerk Maksvel na Havajima i opservatoriju ALMA u Čileu.

Stručnjaci sa MIT su sproveli niz analiza da bi utvrdili da li je još nešto osim živih organizama moglo da proizvede fosfin u atmosferi Venere, ali na osnovu velikog broja scenarija koje su sproveli, tim je zaključio da ne postoji drugo objašnjenje.„Veoma je teško dokazati suprotno. Sada će astronomi razmišljati o načinima po kojima bi objasnili fosfin bez života. Svaki pokušaj je dobrodošao jer mi ne znamo za moguće nebiološke procese na Veneri koji bi proizveli fosfin, objašnjava Klara Souza-Silva sa MIT-ija.

To znači da je za ovakvo otkriće odgovoran ili život ili neki drugi fizičko-hemijski proces koji se ne očekuje da može da se odigra na stenovitim planetama, dodaje koautor istraživanja Januš Petkovski.Nebiološki proces dobijanja fosfina jedino je do sada primećen u turbulentnoj atmosferi Jupitera, ali naučnici ističu da je za takav način dobijanja fosfina potrebna ogromna energija, koju mogu da proizvedu džinovske oluje gasnih džinova poput Jupitera.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar