MEĐU IZMEĐU

ZNATNO BRŽI OD „ANDROIDA”

171 pregleda

Kineski gigant „Huavej” registrovao je novi operativni sistem „harmoni” koji bi mogao da bude alternativa za „Android”. Operativni sistem je registrovan u Zavodu za intelektualnu svojinu Evropske unije i nije prvi operativni sistem „Huaveja”. Ranije je kompanija registrovala „SO brand” i „HongMeng”.

Operativni sistem „harmoni” za mobilne telefone mogao bi da bude spreman do kraja godine za kineske korisnike, kaže Ju Čengdong, izvršni direktor „Huaveja”. Distribucija za druge zemlje mogla bi da počne u prvom kvartalu 2020. godine. U „Huaveju” tvrde da je operativni sistem 60 odsto brži od Androida. Međutim, Android ostaje njegov prvi izbor za pametne telefone u slučaju da se sukob sa Vašingtonom reši, kažu predstavnici „Huaveja”.

Kineska kompanija je sredinom maja uvršćena je na crnu listu Vlade Sjedinjenih Država, što joj ne dozvoljava da posluje sa američkim kompanijama. Sankcije zabranjuju tehnološkom gigantu da koristi proizvode kao što su „android” i „vindouz”, tako da je „Huavej” počeo da radi na internom operativnom sistemu za zamenu „androida” u svojim budućim uređajima.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar