МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗНАТНО БРЖИ ОД „АНДРОИДА”

Huawei P30 Pro (Karlis Dambrans)

Кинески гигант „Хуавеј” регистровао је нови оперативни систем „хармони” који би могао да буде алтернатива за „Андроид”. Оперативни систем је регистрован у Заводу за интелектуалну својину Европске уније и није први оперативни систем „Хуавеја”. Раније је компанија регистровала „СО бранд” и „ХонгМенг”.

Оперативни систем „хармони” за мобилне телефоне могао би да буде спреман до краја године за кинеске кориснике, каже Ју Ченгдонг, извршни директор „Хуавеја”. Дистрибуција за друге земље могла би да почне у првом кварталу 2020. године. У „Хуавеју” тврде да је оперативни систем 60 одсто бржи од Андроида. Међутим, Андроид остаје његов први избор за паметне телефоне у случају да се сукоб са Вашингтоном реши, кажу представници „Хуавеја”.

Кинеска компанија је средином маја увршћена је на црну листу Владе Сједињених Држава, што јој не дозвољава да послује са америчким компанијама. Санкције забрањују технолошком гиганту да користи производе као што су „андроид” и „виндоуз”, тако да је „Хуавеј” почео да ради на интерном оперативном систему за замену „андроида” у својим будућим уређајима.

(Извор Спутњик)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар