MEĐU IZMEĐU

ZRAČENJE PRETI ASTRONAUTIMA

322 pregleda
Na Marsu više ugroženi (Vikipedija)

Istraživanje svemira i kolonizacija Marsa su i dalje nemogući, barem sudeći prema rezultatima istraživanja o kancerogenim kosmičkim zracima.

Naučnik Frenk Kućinota je u saradnji sa Elidonom Kakaot sa Univerziteta u Las Vegasu istraživao efekte kosmičkog zračenja na organizam. Tim je analizirao prethodne studije o tumorima na miševima i pronašao da su životinje u svemiru dva puta sklonije raku nego što se ranije mislilo.

Prethodne studije nisu istražile na koji se način kosmički zraci šire od direktno oštećenih ćelija do sekundarnih, tako uništavajući DNK i pretvarajući ih u kancerogene ćelije. Njihovo istraživanje je pokazalo da je odbrambeni mehanizam „znatno opao” pri količini radijacije kojoj su miševi bili izloženi.

Kosmičko zračenje koje izaziva kataraktu, oštećenje nerava i probleme u cirkulaciji, sačinjeno je od visokoenergetskih atomskih i subatomskih čestica koje nastaju iz eksplozija zvezda i crnih rupa. Stoga su astronauti izloženi mnogo većem nivou radijacije od ljudi na Zemlji, pošto naša atmosfera obezbeđuje prirodnu zaštitu od štetnih radioaktivnih zraka. Štaviše, članove Međunarodne svemirske stanice, takođe, štiti naše magnetno polje koje odbija kosmičke zrake iz Zemljine orbite.

Inače, mnoge svemirske agencije posvetile su se istraživanju efekata radijacije u svemiru, a NASA namerava da pošalje čoveka na misiju na Mars 2030. godine, dok Kina namerava da ih prestigne u toj nameri i izvede nezavisnu misiju 2020. godine.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar