MEĐU IZMEĐU

ZUBI ZNAK PROMENE KLIME

172 pregleda

Naučno istraživanje Prirodnjačkog muzeja (NHM) u Beču pokazalo je da su na praistorijske ajkule uticale klimatske promene.

Pre 325 miliona godina u Koruškom moru, prostoru današnjih Karnskih Alpa, plivale su praistorijske ajkule. Između 1989. i 2015. godine sakupljači fosila su pronašli zube najstarijih ajkula u Austriji.Kretanje kontinenata nije stvaralo samo planinske lance, već je imalo i velikog uticaja na morsku faunu. Kada su se počeli sudarati superkontinenti Euroazija i Gondvana u blizini ekvatora između kopnenih masa nastao je tropski obalski pojas.

To su bila staništa najstarijih ajkula u Austriji, čiji se geološki ostaci danas nalaze u Karnskim Alpama. Naučne analize ostataka su pokazale da su do prvog masovnog izumiranja među praistorijskim ajkulama dovele upravo klimatske promene.Period karbona, pre 360 miliona godina, obeležavale su drastične klimatske promene. Na polovima su se konstantno stvarale ledene kape, a nivo mora je dramatično opadao. Neposredno pre prve velike glacijacije, klimatske promene su dovele do masovnog izumiranja praistorijskih ajkula.

Nakon kratke faze oporavka usledio je drugi talas izumiranja. Otapanje leda posle vrhunca u periodu zaleđivanja prouzrokovalo je stvaranje novih staništa koje su slatkovodne ajkule naselile.Ajkule koje su živjele u morima sporo su se oporavljale, dok su se slatkovodne ajkule u rekama i jezerima kontinenata brzo razmnožavale i uticale na povećanje diverziteta”, objašnjava Iris Fajhtinger, sa Prirodnjačkog muzeja u Beču.Ovo istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu Journal of Vertebrate Paleontology.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar