MEĐU IZMEĐU

ZUJANJE NAJAVA KORONE

264 pregleda
Shutterstock

Brojni pacijenti koji su preležali kovid-19 prijavili su simptome koji pokazuju da je koronavirus uticao na uši i sluh.Neki od tih simptoma uključuju gubitak sluha i zujanje u ušima, a simptomi kao što su vrtoglavica i problemi sa ravnotežom ukazuju na to da je virus SARS-CoV-2 zahvatio i unutrašnje uho.

Nova studija je, takođe, potvrdila da virus zaista može zahvatiti unutrašnje uho i čulne epitelne ćelije, i jedno i drugo su ključni za sluh i ravnotežu.Istraživači su dokazali da virus zapravo može da zarazi unutrašnjost uha. Čini se da obrazac infekcije koji su pronašli u uzorcima tkiva odgovara simptomima uočenim u grupi koju je činilo deset pacijenata s kovidom koji su prijavili simptome povezane sa ušima.Devet pacijenata prijavilo je zujanje u ušima – tinitus, šestoro vrtoglavicu, a svi su imali neki stepen gubitka sluha, piše Medical xpress, a prenosi N1 Zagreb.

Iako ova studija pokazuje snažnu vezu između kovida-19 i problema sa sluhom i ravnotežom, još nije poznato koliko je obolelih od kovida iskusilo te probleme.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar