MEĐU IZMEĐU

ŽUMANCE ILI BELANCE?

401 pregleda

Jaja su hranjiva, dostupna i ukusna i sastavni su deo mnogih jela, ali ljudi se često pitaju koji njihov deo je zdraviji i da li ih treba jesti odvojeno.

Jaja su izvor zdravih masnoća, vitamina i proteina. Često ih jedemo za doručak u raznim oblicima, od kajgane, kuvanih, pečenih ili kao dodatak glavnim jelima i salatama. Kako ih god konzumirali, njihovi zdravstveni efekti na naš organizam se ne mogu zanemariti.Već godinama jedno pitanje ostaje bez pravog odgovora. Da li je zdravije belance ili žumance?

Žumance sadrži više masti, kalorija i holesterola nego što ih ima belance. Ali imajte na umu prehrambene potrebe prosečnog odraslog čoveka koje se mogu delom zadovoljiti konzumacijom jaja.Tako mu treba oko 50 grama proteina koji pomažu u obnavljanju i rastu mišićnog tkiva. I oko 70 grama masti koje nam pomažu u apsorbovanju nutrijenata, zaštiti organa, podsticanju rasta ćelija, obzbeđivanju energije telu. Osim toga, neophodno je gvožđe, osam miligrama, koje pomaže u transportu kiseonika u telu.Takođe kalijum, 4.044 miligrama, koji održava krvni pritisak, i cink 11 miligrama, koji podstiče rast ćelija i održava imunitet.

Kada govorimo o jajima, više od pola sadržaja proteina je u belancetu. U jednom velikom jajetu ima oko četiri grama proteina. Belanca su celoviti proteini jer sadrže devet aminokiselina.Između belanca i žumanca postoji velika razlika u kalorijskoj vrednosti. Tako belance ima samo 17 kalorija, a žumance 55, piše Healthline. Belance gotovo da nema masnoće, a kod ljudi koji jedu hranu bogatu proteinima sa smanjenim udelom kalorija, često je na jelovniku.

Žumanca sadrži esencijalne nutrijente i vitamine iz jajeta, a i karotenoide koji se tope u mastima i štite vid i oči od stvaranja katarakta i drugih tegoba.Na kraju vidimo da oba dela jajeta imaju specifične koristi, ali nutritivno gledano žumance je bogatije od belanceta. Ipak, treba ga konzumirati umereno jer sadrži visok nivo holesterola.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar