DARVINOVA NIT

ZVER SA 28.000 SOČIVA

237 pregleda

„Pokazali smo da radiodonti imaju neke od najvećih i najsloženijih očiju u istoriji životinjskog sveta. Ne samo da su imali oštar vid, već su mogli da vide na različitim nivoima svetlosti u okeanu.”

Morska zver bizarnog izgleda, sa kružnim ustima punim oštrih zuba pokrenula je brojna pitanja o praistorijskoj „trci u naoružanju” među različitim životinjama.

Novo istraživanje analiziralo je način života radiodonata, koji su kao predatori vrebali sve što se kreće po okeanima još pre više od 500 miliona godina. Smatra se da spadaju među najranijim vrstama životinja koje su se pojavile na planeti Zemlji. Nova studija otkrila je da su im njihove velike oči davale prednost u lovu, prisiljavajući njihov plen da se prilagodi i beži, ili da umre, što je svakako značajno učešće u jednom talasu evolucije.

„Budući da su bili tako dobro opremljeni za lov, posebno sa njihovim izvrsnim vidom, izvršili su veliki pritisak na svoj plen, posebno kada je reč o dugoročnom preživljavanju.”

Ipak, i druge životinje su u to vreme imale oči, oči radiodonata bile su posebno sofisticirane, i pružale su im prednost u slabo osvetljenim delovima okeana.Džon Paterson sa Univerziteta u Novoj Engleskoj, vodeći autor studije, rekao je da je upravo ta „trka u naoružanju” dovela do raznolikosti života kakav danas vidimo.


Džon Paterson (
UNE)

„Radiodonti su zaista čudni, jer izgledaju kao mešavina različitih delova životinja spojenih zajedno. Glava ima par velikih bodljikavih dodataka za hvatanje plena, kružna usta su sa oštrim zubima a tu je i veliki par očiju. Ostatak tela izgledao je poput lignje…”, rekao je Paterson.„Budući da su bili tako dobro opremljeni za lov, posebno sa njihovim izvrsnim vidom, izvršili su veliki pritisak na svoj plen, posebno kada je reč o dugoročnom preživljavanju. Dakle, plen je trebalo da evoluira da bi preživeo.Moguće je da je ova ,trka u naoružanju’ u velikoj meri odgovorna za raznolikost života koji danas vidimo”, objasnio je Paterson.

U studiji se navodi da „jednom, kada su životinje počele da love druge životinje, pre više od 500 miliona godina, pokrenule su sve širu mrežu složenih ekoloških interakcija, koje su nesumnjivo rezultirale razvojem novih vrsta”. Dr Paterson i njegov tim doneli su nove zaključke nakon ispitivanja fosila sa ostrva Kangaru u Južnoj Australiji. Donedavno se o očima radiodonata znalo relativno malo, ali otkriće većih, boljih primeraka oka, otvorilo je put ka novim otkrićima.

„Možda bez radiodonata, danas ne bismo videli ogromnu raznolikost člankonožaca, uključujući insekte, pauke, rakove i stonoge”.

Uzorak jednog oka imao je čak 28.000 sočiva.„Pokazali smo da radiodonti imaju neke od najvećih i najsloženijih očiju u istoriji životinjskog sveta. Ne samo da su imali oštar vid, već su mogli da vide na različitim nivoima svetlosti u okeanu. To uključuje tamne dubine i do 1.000 metara, gde sunčeva svetlost gotovo ne dopire, kažu istraživači.

„Možda bez radiodonata, danas ne bismo videli ogromnu raznolikost člankonožaca, uključujući insekte, pauke, rakove i stonoge. Najstariji fosili radiodonta datiraju otprilike 518 miliona godina i, iako nije jasno kada su tačno izumrli, čini se da su ova bića preživela do pre 400 miliona godina”, objašnjavaju istraživači značaj ove čudne životinje.Osim čudnog izgleda, zastrašujućih zuba i fantastičnih očiju, naučnici smatraju da su radiodonti bili jako velike životinje, ali se ta pretpostavka za sada još dokazuje. Izvesno je da su bili „ajkule svog vremena” – vrsni predatori, sa izuzetno dugim životnim vekom.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar