MEĐU IZMEĐU

ZVEZDA PROŽDIRE PLANETU

216 pregleda

Moglo bi se reći: mladost ludost. A nije baš tako. I zvezda i planeta su mlade, to je tačno. I prva je počela da čereči drugu, zar to nije dokaz „kosmičkog kanibalizma”, tako čestog u svekolikom beskraju. Astronimi sada za to imaju dokaz: svemirski teleskop „Čandra” upravo je taj prizor usnimio.

Naime, prošle godine je uočeno da jedna zvezda (RW Aur A), 450 svetlosnih godina udaljena od nas, čudno izgleda. Kako se to zna? Izmereno je 30 puta više gvožđa na rubu zvezde stare oko deset miliona godina. I Raniji računarski proračuni su na takvu pojavu ukazivali. Ali tek sada je to prvi put neposredno posvedočeno, ukoliko se tumačenje podataka pokaže ispravnim.

Osmatranja pomenute zvezde u sazvežđu Bika traju decenijama, međutim nikada nije izmerena tolika količina gvožđa. Ni u poslednjem snimanju istog teleskopa. Ali nijednom do sada nije opaženo da je jedna zvezda toliko mnogo gvožđa nagomilala. I na osnovu toga je zaključno da, po svemu sudeći, guta neku planetu ili više malih planeta koje je okružuju.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar