MEĐU IZMEĐU

ZVEZDA S TVRDIM TLOM?

202 pregleda
ESA

Otkriveno nešto čudno. Naučnici: Možda ima čvrstu površinu.

Naučnici su nakon posmatranja jednog magnetara rendgenskim zracima zaključili da on, možda, ima neobičnu površinu koja je sastavljena od materije između tekućeg i čvrstog stanja; umesto da je gasovit kao što je većina zvezda.4U 0142+61 je udaljen od nas oko 13.000 svetlosnih godina. Radi se o magnetaru, neutronskoj zvezdi sa izuzetno jakim magnetskim poljem koja je nastala pošto je divovska zvezda eksplodirala u supernovu.

Roberto Turola sa Univerziteta Padova u Italiji i kolege posmatrali su 4U 0142+61 NASA-inim satelitom Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE). Tačnije, analizirali su polarizaciju svetlosti – ravninu u kojoj svetlosni talasi osciliraju dok se šire kroz prostor.S obzirom na to da ta polarizacija uveliko zavisi od medija kroz koji se valovi šire, a i od elektromagnetskih polja, mogli su pomoću podataka okarakterisati površinu magnetara, piše New Scientist.

Pronašli su dva čudna svojstva koja ukazuju na to da bi ova neutronska zvezda mogla imati čvrstu površinu. Prvo je bilo da je polarizacija svetlosti bila vrlo slaba, a gas inače deluje kao neka vrsta filtera i propušta uglavnom polarizovanu svetlost. Drugo je bio iznenadni zaokret od 90 stepeni u uglu polarizacije, tačno ono što simulacije predviđaju za iks-zrake koji putuju kroz čvrstu površinu.Zbog ekstremne gravitacije, površina na ovome magnetaru mogla bi se sastojati od takozvane Bingamove plastike, materijala koji zna da se ponaša i kao kruto i tekuće telo.

Često se za primere takve tvari daju majonez i pasta za zube. No, površina ove zvezde se verovatno sastoji od materijala koji se obično ne povezuju s tekućinama – od čudnih kristala železa i drugih teških elemenata.Iako bi se moglo reći da ova neutronska zvezda ima čvrstu površinu, ne bismo nikako mogli hodati po njoj jer bi gravitacija kod naših stopala bila znatno jača od one kod glave.

„Tamo je ogromna razlika u gravitaciji koja bi vas definitivno ubila jer biste se pretvorili u špagete. Zatim je tu ogromno zračenje i ekstremna vrućina. Bilo bi opasno i približiti se ovome magnetaru”, rekao je Turola. Naučnici za sada ne znaju postoje li i drugi magnetari s čvrstim površinama. Naime, namjerno su za promatranje odabrali 4U 0142+61 jer se radi o jednom od najsjajnijih magnetara na nebu, no proces prikupljanja podataka je ipak trajao gotovo mesec dana. Da bi se saznalo da li su površine drugih magnetara čvrste ili gasovite, treba da prođe još vremena. Istraživanje nazvanoPolarized x-rays from a magnetar objavljeno je u časopisu Science.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar